V Krompachoch vyhlásili majstra Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek. Titul paradoxne poputoval do srbskej Kovačice.
KROMPACHY. Po 19-ty krát sa stretli včera v Krompachoch (okres Sp. Nová Ves) milovníci tradičného slovenského jedla na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek.
Z 18-tich družstiev tu mali jednou tretinou zastúpenie aj hostia zo Srbska, Rumunska a Maďarska.
Prísne pravidlá
Príprava skvelého pokrmu má prísne stanovené pravidlá. Súťažia 4-členné družstvá, ktorých úlohou je v čo najkratšom čase navariť tri kilogramy halušiek zo základných surovín, múky, zemiakov, soli, bryndze a slaniny. Porota ochutná a zhodnotí ich kvalitu.
Čo si kuchári navaria, to si musia aj zjesť. A to čo v najrýchlejšom čase. Tímy musia absolvovať obe disciplíny, inak sú zo súťaže vylúčení.
Súťažiaci Marek Tremko z družstva Horal Kojšov je jediným, ktorý nevynechal ani jeden ročník.
„Dnes sme tu v novom zložení, určite sa pokúsime o výhru,“ skonštatoval pred varením.
Tím v celkovom hodnotení skončil nakoniec na treťom mieste. Družstvo Farma dobrej nádeje z Kluknavy ako minuloročný víťaz mala v pláne obhájiť titul. To sa tímu v mužskom zložení nepodarilo a skončili na druhom mieste.
Palmu víťazstva a titul Majstra Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek si odnieslo do Srbska Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka z Kovačice, ktoré sa zúčastnilo súťaže po druhýkrát.
„U nás nebolo zvykom variť halušky, ale keď sme začali chodiť na túto súťaž, preniesli sme si ich k nám. Ani na jednom kultúrnom podujatí, ktoré robíme v Kovačici a okolí nesmú chýbať halušky,“ povedala Katarína Lenhartová.
Marek Tremko nevynechal ani jeden ročník súťaže.
Ďalšie ocenenia
Udeľovali sa aj ceny v jednotlivých disciplínach. Najrýchlejšie halušky navarili šikovní kuchári zo srbského Memoriálneho strediska (6,23 minút). Najrýchlejšie svoje výtvory zjedli ich krajania z Miestnej organizácie Matice slovenskej z Kovačice (1,08 minút).
Maďarské družstvo Dolnozemských Slovákov z Békéscaby sa rozhodlo rozdeliť svoje halušky návštevníkom.
Konzumenti vtedy ešte netušili, že koštujú podľa hodnotenia poroty chuťovo najlepšie halušky podujatia.
Neabsolvovanie tejto disciplíny ich stálo vylúčenie zo súťaže.
Veľkoryso sa zachovali kojšovskí Horali, ktorí skončili na druhom mieste. Svoj pohár v tejto disciplíne darovali lepším, teda maďarským súťažiacim.
Ocenenie od J. Janikova prevzala Katarína Lenhartová z Kovačice.
Výťažok chorým deťom
Predseda hodnotiacej poroty František Turek sa majstrovstiev zúčastňuje pravidelne. „Tímy sa tohto roku zlepšili v príprave čo sa týka hygieny, kvalita jedla ešte pokrivkáva.
Všetci rýchlo navaria, ale halušky ešte nie sú dostatočne uvarené. Prvenstvo za najchutnejšie halušky získali tí, ktorí nemali najlepší čas, ale dôraz kládli na kvalitu.“
Spoluorganizátorom podujatie je humanitná spoločnosť Humanita pre život v Spišských Vlachoch.
„Toto podujatie má predovšetkým humanitný rozmer. Aj tohto roku venujeme výťažok z akcie zdravotne postihnutým deťom. Detskému oddeleniu Nemocnice v Krompachoch poputuje na vybavenie 565 eur,“ povedal predseda humanitnej spoločnosti Jozef Janikov.
„Super krásna akcia. Atmosféra bola fantastická a všetci, ktorí prišli sa určite zabavili. Som rada, že sa opäť po roku vrátili halušky do Krompách,“ zhodnotila podujatie na záver primátorka Krompách Iveta Rušinová.
Foto k článku: Eva Šoltísová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.