Napriek a možno i vďaka tomu sa mu rodí hojná a zdravá úroda. Tajomstvom úspechu má byť zhovievavý prístup a taktiež komunikácia s živými rastlinami.
JABLONOV NAD TURŇOU. Vinohradníctvo má v okolí Jablonova nad Turňou dlhoročnú tradíciu. Čaru pestovania viniča už v mladosti podľahol aj Štefan Ignác.
Vinohradníctvu sa venuje od skončenia vysokej školy a vo svojej záľube neprestáva ani na dôchodku.
Dlhoročné skúsenosti so šľachtením a pestovaním dnes prakticky aplikuje vo svojej vinici.
Využíva poznanie predkov
Pán Štefan sa už dlhé roky stráni používať chemikálie pri pestovaní viniča. Je otvoreným zástancom prírodného pestovania veľmi podobnému tomu, ako to robili dávni predkovia.
Prevencia a ochrana proti chorobám viniča či iných rastlín a ovocných stromov sa podľa pána Štefana nesmie zanedbať, používa však prírodné meďnaté a sírnaté prípravky, ktoré sú do určitej miery povolené aj pri biovýrobe.
„Keď postriekam napríklad svoju jabloň sírnatým prípravkom, na mojom strome nebudú červivé jablká, a to preto, lebo sused svoju jabloň sírnatým prípravkom nepostriekal. Takže tí škodcovia na moje stromy neprídu, lebo im smrdia. Škodcov to nezabíja, ale odpudzuje ich, a tak tí škodcovia jednoducho idú ďalej,” hovorí pestovateľ Štefan.
Svoju vinicu pri Jablonove nad Turňou má založenú už skoro 40 rokov, počas ktorých mnohokrát povymieňal a vystriedal rôzne odrody viniča.
„Niektoré odrody som úplne zlikvidoval a stále to aj obnovujem. Stále prichádzajú niektoré nové odrody, ktoré ma zaujmú,” povedal Ignác.
Vymoženosti prírody využíva v praxi
Skromný majster vinohradníctva sa netají tým, že už vyše 25 rokov jeho vinica nie je ani obrábaná, hnojená, či okopávaná.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.