Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Ľadové sochy lákajú do Tatier davy ľudí, aj keď je teplo

Dvanásť súťažných tímov bojuje s ľadom a počasím na Hrebienku. Ľadové sochy obdivujú zástupy ľudí.

Umelci pracovali v nezvyčajnom teple, ktoré zasiahlo aj do hodnotenia súťažného dňa.Umelci pracovali v nezvyčajnom teple, ktoré zasiahlo aj do hodnotenia súťažného dňa. (Zdroj: Jana Pisarčíková)

Dvanásť súťažných tímov bojuje celý víkend s ľadom a počasím na Hrebienku. Ľadové sochy obdivujú zástupy ľudí.

TATRY. Štvrtý ročník neoficiálnych majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch komplikuje počasie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sochári sa nevzdávajú a snažia sa aj v teplotách nad nulou premeniť Hrebienok na ľadové kráľovstvo.

Tisícky ľudí v sobotuzablúdili na Hrebienok, aby sa pokochali ľadovou krásou, ktorá sa rodí pod rukami umelcov z dvanástich rôznych krajín.

Počasie si ale robí čo chce. Zatiaľ čo v prvý deň súťaž o najkrajšiu sochu vyhral Slovák Adam Bakoš so svojim škorpiónom, v sobotu boli organizátori nútení súťaž prerušiť.

SkryťVypnúť reklamu

„Dnes nám počasie neprialo, teploty boli naozaj veľmi vysoké. Počas dňa museli prestať sochári pracovať. Zrušili sme hodnotenie, pretože by bolo veľmi ťažké vybrať najkrajšiu sochu,“ povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka, región Vysoké Tatry.

Udelili iba cenu sympatie

Niektoré sochy nebolo totiž možné dokončiť. Stalo sa dokonca aj to, že socha spadla.

„Napriek tomu umelci nestratili nadšenie a hneď ako sa trošku ochladilo, pokračovali ďalej,“ uviedla Maťašovská.

Súťažná téma soboty, História krajiny odkiaľ pochádzam, teda nebude mať víťaza.

„Vyhlásime aspoň sochu sympatie, aby sme umelcov trošku naladili a aby mali chuť pracovať aj zajtra,“ vysvetlila Maťašovská.

Ako ďalej výkonná riaditeľka uviedla na všetko sa snažia reagovať rýchlo. „Robíme všetko preto, aby boli ľudia spokojní. Bojujeme s ťažkými podmienkami, ale ľudia to necítia, je tu dobrá nálada a energia. Veríme, že teploty klesnú a vietor ustane,“ povedala.

SkryťVypnúť reklamu
Prinášame aj fotogalériu Pozrite si, ako vznikajú ľadové sochy na Tatry Ice Master Čítajte 

Popoludní karty zamiešala aj pozemná lanovka zo Smokovca na Hrebienok. Ľudia, ktorí prišli, museli čakať dlhšie, než sú zvyknutí. Vytvorili sa dlhé rady.

Ako oznámil pracovník lanovky komplikácie, spôsobili technické problémy. Do pol hodiny už lanovky premávali normálne.

Davy na pozemnej lanovke. Foto k článku: Jana Pisarčíková

Turisti sochy obdivovali

Na Hrebienku bolo ale opäť počuť rôzne jazyky. Ľudia si podujatie nenechali ujsť. Domácim Slovákom z rôznych kútov krajiny robili spoločnosť Poliaci, Česi, či Angličania.

Angličan Edward sa poobede kochal sochami. Do Tatier prišiel na zimnú dovolenku. „Mne vyhovuje, že tu nie je veľká zima. Aj u nás v Anglicku je celkom teplo, tak som sa nemusel veľmi preorientovať. I keď tie sochy plačú, je tu skvelá atmosféra. Neľutujem, že som tu,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu

Aj slovenskí návštevníci hodnotili podujatie pozitívne. „Keď vidím, ako im to steká, ešte viac ich obdivujem, že aj napriek tým teplotám sa snažia dať ľadu tvar. Najviac ma zaujal umelec z Iraku,“ povedala turistka Miroslava Levická, ktorá do Tatier prišla z Martina.

Popradčanom ale sneh chýbal. „Škoda, že tie sochy musia stáť na blate, ale sú veci, ktoré sa ovplyvniť nedajú. Myslím, že aj napriek tomu si odtiaľto opäť odnesiem krásny zážitok,“ povedal Michal Šimoniak.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu