Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

V Kluknave mali prvú obecnú fašiangovú zabíjačku

Fašiangy si pripomenuli zvykmi, hudbou, spevom a chutnými špecialitami.

Dobré jedlo a výborná atmosféra. Pre Kluknavčanov bolo na prvej fašiangovej akcii v histórii obce pripravených šesťsto porcií. Na chutné jedlo sa čakalo v dlhom rade.Dobré jedlo a výborná atmosféra. Pre Kluknavčanov bolo na prvej fašiangovej akcii v histórii obce pripravených šesťsto porcií. Na chutné jedlo sa čakalo v dlhom rade. (Zdroj: Jozef Petruška)

KLUKNAVA. V predposlednú januárovú sobotu sa obcou Kluknava (okr. Gelnica) rozliehala vôňa zabíjačkových špecialít, spev a hudba v podaní folklórnej skupiny. Takouto formou ožili fašiangové tradície v obci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Je to prvá kluknavská fašiangová zabíjačka. Je pravdou, že ľudia už prestávajú chovať ošípané. Tým starším sme pripomenuli, ako to bolo niekedy. Mladším sme priblížili zvyky, aké boli v Kluknave na fašiangy. Ošípaná mala 158 kilogramov. Pre približne 600 ľudí sme pripravili zabíjačkové špeciality, plus fašiangové jedlá a pochúťky. Po rozrábke svinky sme pripravili mäsové balíčky, ktoré boli ako ceny do tomboly,“ povedal o prvej obecnej zabíjačke v Kluknave starosta obce Štefan Kováč.

SkryťVypnúť reklamu

Folklór a jedlo

Celé podujatie odštartovalo v sobotu predpoludním vystúpením folklórnych súborov Kluknavčanka a Bradlanček.

Vo fašiangových kostýmoch ožili zvyky z dávnych čias. Obec Kluknava má vyše 1600 obyvateľov a pre nich bola pripravená pestrá paleta fašiangových jedál.

Na chutné jaternice, klobásky, tlačenku, grejzupu či pankušky ste si museli vystáť poriadne dlhý rad, lebo záujem o tieto jedlá bol obrovský.

„Akcia sa rozbehla veľmi dobre. Je to v spolupráci s poslancami a pracovníkmi obecného úradu. O rok to chceme zopakovať znovu, lebo odozvy sú výborné,“ povedal starosta obce Kluknava.

Kuchár sa celý deň nezastavil

Vedenie obce a poslanci organizovali takúto akciu po prvý raz. Účasť Kluknavčanov prevýšila očakávania a zážitok to bol nezabudnuteľný.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni sa majster kuchár so svojimi pomocníkmi celý deň nezastavil a na jeho výrobky a jedlá boli adresované slová chvály a uznania.

„Jaternice, klobásy, tlačenky, grejzupa, pečené mäsá. Všetko sme to pripravovali podľa starých receptov. Tomuto remeslu sa venujem už štyridsať rokov. Kedysi som viac chodil po rodinách, dnes už začínajú tradície celoobecných zabíjačiek,“ skonštatoval šéfkuchár Peter Papcun.

1468625999a99db7orig_res.jpg

Fašiangové zvyky a tradície. Hudba a spev nemohli chýbať na žiadnej obecnej veselici.

4ca5e4386475c3daorig_res.jpg

Folklórny súbor Kluknavčan. Po vystúpení si pochutnali na zabíjačkových špecialitách. Foto k článku. Jozef Petruška

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu