Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Gastronómia je drina, bez srdca ju robiť nemôžete

Norberta Franka považujú za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši.

Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou.Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou. (Zdroj: archív N. F.)

S gastronómiou je spojený celý jeho život. NORBERT FRANK má dnes známy salaš v Starej Ľubovni. Mnohými je považovaný za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši. Tvrdí, že gastronómia je drina a vyžaduje si celého človeka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochádzate z hotelierskej rodiny. Vaši predkovia mali penzión v Tatrách, gastronómia vám je teda odmalička blízka.

„Moji rodičia a starí rodičia v čase druhej svetovej vojny prevádzkovali a vlastnili hotel – penzión Gustáv a syn v Kežmarských Žľaboch v Tatrách, kde som sa aj so súrodencami narodil. Otec vyštudoval hotelovú školu v Brne, neskôr mal prax v Paríži, Alžírsku, Maďarsku, Taliansku a Rakúsku, kde pôsobil, ako kuchár. Mama a stará mama boli po celý život kuchárky a starostlivé gazdiné. V roku 1948 penzión znárodnili a tak rodičia museli jeho priestory opustiť. Nasťahovali sme sa do malého mestečka Podolínec, kde moji rodičia začínali úplne od začiatku, už v štátnom podniku, v oblasti gastronómie. Otec bol vychýrený kuchár a dokázal na Slovensku zužitkovať svoju prax zo zahraničia. Ak bola niekde reštaurácia na úpadku, nasadili ho ako šéfkuchára, aby po krátkom čase patrila k najnavštevovanejším. S mamou vždy tvrdo pracovali, všetko robili srdcom, akoby robili na svojom majetku. Túto vlastnosť a lásku ku gastronómii som teda zdedil po mojich rodičoch.“

SkryťVypnúť reklamu

V mladom veku ste ale váhali, či sa dáte na rovnakú dráhu, ako rodičia. Čo sa udialo?

„Moji rodičia chceli mať zo mňa odborníka – dobrého kuchára, čašníka, hoteliera. Do svojich 14 rokov som ich pozoroval a pomáhal im. Spoznal som, že gastronómia je veľká drina a vyžaduje si celého človeka. Neboli sviatky, voľné víkendy, večery. A tak som si povedal, že hotelierom nebudem. Gastronómiu som však chcel pozdvihnúť inak.“

Akým spôsobom?

„V tom čase sme nemali mraziace a chladiace boxy, ale používali sme veľké a hrubé ľady z potoka, ktoré sme sekali. Rozhodol som sa tak pre školu, kde sa priučím chladiarine a elektrikárskemu remeslu a že budem robiť montáže gastronomických zariadení. Po vyučení som v tomto odbore pracoval desať rokov. Keď som mal 24, mal som ťažký úraz a namále. V nemocnici som prehodnocoval svoj život, kadiaľ sa budem ďalej uberať. Napadlo mi pokračovať v tradícii svojich predkov. Zvýšil som si vzdelanie a ukončil strednú školu spoločného stravovania. Definitívne som sa rozhodol pre cestu gastronómie.“

SkryťVypnúť reklamu

V oblasti gastronómie ste začali s profesiou na dnes už nefungujúcej Ružbašskej Miľave, neskôr ste prebrali chod aj najväčšieho hotela Vrchovina v Starej Ľubovni.

„Rekreačné stredisko Ružbašská Miľava bolo v tom čase dosť úbohé, veľa toho neponúkalo. Za osemnásť rokov môjho pôsobenia sa ale stalo v regióne značne vychýrené. V roku 1988 som prevzal do prevádzky Vrchovinu. Keď som nastúpil, v reštaurácii sme mali v priemere tri obedové menu denne. Neskôr to už bolo šesťsto obedov. V roku 1996 som sa rozhodol, že vybudujem salaš.“

Odvtedy fungujete dvadsať rokov, zdá sa, že úspešne. Prešovský samosprávny kraj vás za minulý rok ocenil za celoživotný prínos v cestovnom ruchu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3Z42 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 894
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 423
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 265
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 551
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 074
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 924
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 629
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu