Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

V Domaňovciach založili novú tradíciu, silvestrovskú zabíjačku

Po vydarenej silvestrovskej zabíjačke by o rok chceli pridať aj opekanie býčka.

Zabíjačkový prípitok. Pri mínus desať pohárik tekutého moku padol vhod.Zabíjačkový prípitok. Pri mínus desať pohárik tekutého moku padol vhod. (Zdroj: Jozef Petruška)



DOMAŇOVCE. V lete zorganizovalo vedenie obce Domaňovce v levočskom okrese veľký kotlíkový festival vo varení gulášu.

Na posledný deň roka 2015 odštartovali novú tradíciu – silvestrovskú zabíjačku pre celú dedinu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Palec hore pre mäsiara

Možno to znie čudne, ale už aj na dedinách sa vytrácajú rodinné zabíjačky. Pre staršie generácie bola zabíjačka pred Vianocami a Veľkou nocou takmer samozrejmosťou.

Na Silvestra si Domaňovčania a ich hostia urobili celoobecnú zabíjačku. Hlavne deti a mladé generácie obdivovali zručnosť majstra mäsiara Jána Gondu s jeho pomocníkmi a pozorne sa priúčali novým slovám ako „spúšťanie fľakov“, varenie hlavy na grejzupu a tlačenku, vykosťovanie šunky a podobne.

SkryťVypnúť reklamu

„Kúpili sme 150 kilogramovú svinku a na námestí pred kostolom sme urobili zabíjačku podľa starých tradícií a postupov. Zabíjačka sa vydarila, lebo prišlo pozrieť a následne ochutnať špeciality veľa ľudí z našej obce a z okolia. Neboli žiadne špeciálne požiadavky. Základ na zabíjačke pri výrobkoch je kapusta a mäso na rôzne spôsoby. Ako prvá sa podávala pečienka, následne rebrá, bôčik, hurky, grejzupa, oškvarky. Zjedla sa celá svinka. Ohlasy boli jednoznačne dobré, všetci mi často adresovali gesto – palec hore. Čo som sledoval pri stoloch a predtým na námestí, všetkým chutnalo,“ povedal hlavný mäsiar na domaňovskej akcii Ján Gonda.

[content type="avizo-clanok" id="8112627" url-type="sme-article" title="Prinášame aj fotogalériu" img="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/9/57/5726719/5726719.jpeg?rev=2"][/content]

SkryťVypnúť reklamu

Zjedlo sa všetko

Z námestia sa Domaňovčania presunuli do sály kultúrneho domu, kde to rozvoniavalo skvele pripravenými zabíjačkovými dobrotami.

„Dúfam, že sa táto akcia osvedčila. S poslancami sme do toho išli veľmi opatrne, no už teraz vidíme, že latku náročnosti sme nastavili poriadne vysoko. Chceme v tejto tradícii pokračovať. Jedna svinka stačila pre celú obec. Naozaj, nezvýšila sa ani jedna oškvarka. Už boli aj také ohlasy, že o rok by sme mohli pridať aj pečeného býčka,“ skonštatovala starostka Domaňoviec Martina Bednárová.

a5d8692f63a0258b35f349ebb69dbaa7.jpg

Majster mäsiar. Ján Gonda postupoval podľa starých tradícií.

2fcb38a00c6c1025302e3db2bf1bf8b2_res.jpg

Chutné špeciality. Nová silvestrovská akcia Domaňovčanom chutila.

16cdd5134b22f74362e1b83158745515_res.jpg

Pohostenie pre všetkých. Domaňovčania si chutné špeciality nevedeli vynachváliť. Foto k článku: Jozef Petruška

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 905
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 432
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 269
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 518
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 080
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 935
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 650
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu