DÚBRAVA. Stovky návštevníkov sa schádzajú každý rok na konci letných prázdnin v dedinke Dúbrava, okres Levoča, kde sa koná turistický pochod do štátnej prírodnej rezervácie Rajtopiky. O deň neskôr súťaž vo varení pirohov.
Domáci nadovšetko milujú pirohy, vie sa to o nich už oddávna, aj preto ich všade na okolí volajú Pirohale.
Toto tradičné domáce jedlo sa tu konzumovalo väčšinou v piatok, keď kresťania dodržiavajú pôst a nejedia mäso.
Dnes si však ľudia pirohy pripravujú aj vo sviatok a zvyknú nimi pohostiť aj návštevy.
Tak vznikla aj tunajšia súťaž vo varení pirohov, na ktorej padajú zaujímavé rekordy.
Pochod Dúbrava Rajtopiky
Pochod Dúbrava Rajtopiky má 21-ročnú históriu, ale záujemcov oň neubúda. Dôvodom je predovšetkým nádherné prostredie v prírodnej rezervácii, ale aj trasa, ktorá je vhodná pre rodiny s deťmi.
Pochod sa začína vždy v sobotu ráno, ide sa voľným tempom hore na Sľubicu, každý má možnosť sa pokochať našou prírodou a v posledných rokoch tu v tomto čase vidieť aj paraglajdistov.
"Celá túra trvá asi šesť hodín a počas nej prejdú účastníci desať kilometrov," vysvetľuje starosta obce Ondrej Hovančík.
Doplnil, že to ešte nie je zďaleka všetko. Po príchode do cieľa, teda späť do dediny, účastníkov čaká tombola, guláš, súťaže a zábava až do rána.
V tom čase sú však už v napätí súťažné družstvá kuchárov amatérov. Na druhý deň ich čaká poriadna zaberačka - súťaž Dúbravské pirohy.
Robievali ich v piatok
"Pirohy sa robili vždy v piatok. Ráno sa mama spýtala, čo budeme variť, no tak papcun a pirohy, nevedeli sme sa toho prejesť. Boli so zemiakmi, bryndzou, s lekvárom, makom i s tvarohom, trocha masla, a tak to robíme ešte aj dnes," hovorí Alžbeta Bašistová z Dúbravy.
Špecialitou dúbravských pirohov je napríklad hrušková plnka, ktorá sa pripravuje zo sušených hrušiek. Podľa receptu sa sušené hrušky najskôr musia uvariť a na drobnejšie posekať, aby boli mäkké. K nim sa môžu pridávať aj ďalšie ingrediencie.
Podľa pani Alžbety sa robili pirohy na sladko i slano. Tie ovocné mali najradšej deti.
Súťaž Dúbravské pirohy sa uskutočnila už 13-krát a väčšinou z nej vyšli víťazne domáce päťčlenné družstvá.
Mali tu však aj kuchárov z iných častí Slovenska. Zvykne sa tu zísť okolo 2000 návštevníkov. Každé družstvo dostane k dispozícii priestor, jeden kilogram múky, jedno vajce a vody koľko potrebujú. Plnku si každý nosí sám.
"Z kila múky sme urobili tak 160 180 pirohov. Také gazdovské sme robili, že keď sa do piroha zahryzne, aby to už bolo, ako sa patrí. Padali tu však aj rekordy, keď dcéra urobila pirohy, tak ich bolo 240, tie však boli také tenšie," konštatovala niekoľkonásobná víťazka súťaže pani Alžbeta.
Komisia hodnotí samotnú prípravu, ako sa družstvo baví, či je dobrá atmosféra, aké množstvo vyrobia z daného materiálu, ale predovšetkým aj ich kvalitu. Ďalšie hodnotenie je na návštevníkoch, pretože cenou pre súťažiacich je aj to, keď po ich pirohoch sa len tak zapráši.
V kultúrnom programe sa predstavujú vždy umelecké a folklórne zoskupenia z okolia, ale mali tu účinkujúcich aj Číny, Holandska či Poľska.
Alžbeta Bašistová niekoľkokrát zvíťazila v súťaži Dúbravské pirohy. Foto: TASR/Ján Lašák
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.