Sezóna pálenia je v plnom prúde. V páleniciach na Spiši to rozvoniava ovocím a destilátmi. Pozreli sme sa na to, akú sezónu mali pálenice a čo všetko sa dá vypáliť.
SPIŠ. V páleniciach na Spiši majú plné ruky práce. Kvasy si „polihujú“ v nádobách či v sudoch, aby sa z nich stal produkt, ktorý motá hlavy ľuďom.
Navštívili sme pálenice v regióne, aby sme zistili, ako to tento rok vyzerá s množstvom úrody. Ľudia do páleníc na Spiši prichádzajú aj z ďaleka, z Liptova, Prešova.
Dopyt po pálenom je, preto sú pálenice teraz vo veľkom „švungu“.
Ovocia bolo v tomto roku požehnane. Pozreli sme sa aj na mýtus o východniaroch a alkohole a aj na vodičov, ktorí nemajú problém sadnúť si za volant aj s promile alkoholu v krvi.
Podľa receptov starých mám
Jablká, hrušky, čerešne, slivky v debničkách, pripravená kukurica, sladovnícky jačmeň a žito, vôňa kvasu, ktorá vám v nose ostane ešte minimálne štyri dni. Takto to vyzerá v pálenici v Strážach pri Poprade.
Výnimočné na nej je to, že všetok alkohol, ktorý vyrobia, sa pripravuje prostredníctvom receptov našich starých mám.
„Princíp nášho pálenia je v tom, že obnovujeme tradície, sto až dvestoročné. Posledná známa likérka bola v Spišskej Belej, mali ju Židia. V podstate oni robili veci, ktoré boli svetoznáme,“ uviedol Otto Žižák, majiteľ pálenice.
Obnovili staré receptúry a tradície ich rodiny. Vyzbierali všetko, čo sa dalo zachrániť aj z tradícií iných rodín.
Alkohol vyrábajú z darov zeme.
„Robíme ovocné aj obilné destiláty. A zas úplne tým najprimitívnejším spôsobom. Nemáme síce kamenný mlynok ako pred dvesto rokmi, ale šrotovník, ktorý má elektrický motor. Tu príde iba to najkvalitnejšie, čisté obilie. My ho zošrotujeme ako pred dvesto rokmi, žiadne melasy,“ vysvetlil nám Žižák.
Pália aj jalovec
V rámci návratu k tradíciám v Strážach pália aj destiláty na princípe jalovca, ľudovo nazývaného borievka.
„Keď som bol chlapec, chodil som s kravami na pole, lebo môj dedo bol gazda. My sme malé, suché kríky jalovca zapaľovali, lebo to dobre horelo,“ smeje sa Žižák.
Teraz to páli tiež, ale výsledkom nie je spálenisko, ale destilát.
„My vraciame staré tradície. Je to v princípe ovocný destilát. Jablkový kvas sa kvasí spolu s vysušenými drevenými bobuľami jalovca a už v procese kvasenia molekuly jablka a jalovca spolu pracujú. Princíp v starých tradíciách bolo nie alkohol upravovať a esenciovať a karamelizovať, ale základ bol v kvasení, lebo ľudia vtedy nič iné nevedeli ako kvasiť. Tak do jablkového kvasu dávali všetko, čo malo charakterizovať budúci produkt po vypálení a presne toto my robíme. Jablko s borievkou nerobí nikto už niekoľko desiatok rokov,“ povedal Žižák.
Za dva dni 24–tisíc kíl jabĺk
Stále na Slovensku fičia aj už rokmi overené ovocné destiláty vyrobené zo sliviek, hrušiek i jabĺk. V pálenici v Strážach nemajú vlastné ovocné sady. Všetko si teda nakupujú u dodávateľov.
Ako nám Žižák uviedol, za dva dni sa im podarilo spracovať až 24000 kíl jabĺk. Vložia ich do stroja podobného transportéru. „Ovocie sa tam krásne vodou umýva ako v práčke. Okolo toho sú ženy a keď zbadajú nejaké zlé jablko, tak ho vyberú alebo odrežú,“ vysvetlil nám Žižák.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.