Deň sv. Huberta v Bijacovciach sa teší veľkej obľube. Aj tohto roku nebola o návštevníkov, najmä z radov poľovníkov, núdza. Titul najlepších kuchárov gulášu z diviny si odniesli z Poľovníckeho združenia v Gelnici.
BIJACOVCE. Obec Bijacovce (okres Levoča) sa uplynulú sobotu po 15. raz stala miestom stretnutia poľovníkov a nadšencov tohto zaujímavého koníčka.
Predstavenie nového plemena
Podujatie Deň sv. Huberta každoročne pritiahne do areálu parku pri kaštieli množstvo návštevníkov v zelených uniformách zo širokého okolia, ktorí si pripomenú poľovnícke zvyky a obrady.
Zároveň je tu priestor pre rôzne súťaže, rozvoj ľudových remesiel, agroturistiku a kultúrne spoločenské vyžitie.
Jeden z bodov programu bolo predstavenie nového plemena tatranský durič.
„Je to historicky prvý chovateľský zvod. Ide o nové plemeno, ktoré sa šľachtí z plemien známych rodičov, ale sú tam aj jedinci, ktorých rodičia sú neznámi. Vyhodnocovali sme chovateľskú činnosť, jednak potomstvo, vonkajšie exteriérové znaky, ale zároveň sme sledovali aj povahové vlastnosti a socializáciu jedincov. Dnes sme sa tu stretli, aby sme zhodnotili výsledky našej práce. Tie sú vzhľadom na krátky čas veľmi dobré. Za tri roky sme dosiahli počet okolo 400 jedincov, čo ma milo prekvapilo. Zaradili sme sa tak v rámci poľovníckej kynológie medzi najsilnejšie kluby na Slovensku. Zaväzuje nás to, aby sme sa tomu viac venovali a využívali aj takéto podujatia na propagáciu a osvetu tohto plemena,“ skonštatoval Jaroslav Jevčák, prezident Klubu chovateľov tatranských duričov.
Na prvý chovateľský zvod prišli do Bijacoviec chovatelia z celého Slovenska, ktorí predstavili 40 tatranských duričov.
V ponuke aj jagerek
Okrem sladkých maškŕt v stánkoch sa najmä dospelí tešili na guláše z diviny. V areáli varili poľovnícke družstvá až dvanásť druhov, s ktorými súťažili o post najchutnejšieho gulášu.
Obhájiť titul prišli poľovníci zo združenia Branisko zo Spišského Podhradia.
„Nejde tak ani o výhru, skôr, aby chutil našim členom a hosťom. Pri varení dobrého gulášu je dôležité, aby sa nepripiekol. Náš kolektív ho varil s láskou, takže veríme v spokojnosť konzumentov,“ bol presvedčený šéfkuchár Miroslav Vlkolinský.
Fajnšmekri využili príležitosť a pochutnali si na najstaršom poľovníckom jedle jagerek.
„Varí sa len z vnútorností zastreleného zvieraťa. Presný recept neexistuje, jagerek chutí vždy inak, ale vynikajúco. Niektorí toto jedlo nepoznajú, ale keď ho ochutnajú, tak si pýtajú pridať,“ usmieval sa kuchár Andrej Garančovský zo Žakaroviec.
Ťažké rozhodovanie
Vybrať najchutnejší guláš bolo podľa slov predsedníčky poroty Lenky Šariskej ťažké.
„Súťažili poľovníci zo Spišskonovoveského, Levočského a Gelnického okresu, dokonca sa prihlásilo aj družstvo kuchárov, ktorí sa lovu nevenujú. Hodnotili sme kvalitu mäsa, zemiakov, celkovú chuť, konzistenciu, farbu a vôňu. Najlepšie sa umiestnilo PZ Gelnica,“ konkretizovala predsedníčka.
Deň sv. Huberta bol prejav vďaky tým, ktorí sa starajú o naše hory. Podujatie ukončilo vystúpenie hudobnej skupiny Kandráčovci a voľná zábava za zvukov skupiny Robi –M.
Súťažná porota pri degustovaní gulášov z diviny.
Poľovníci z PZ Branisko. Titul najlepší kuchári tento rok neobhájili. Foto k článku: Eva Šoltísová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.