V nedeľu ho predčasne ukončilo daždivé počasie, no podľa organizátorov bola aj tak návštevnosť približne porovnateľná s minulým rokom.
SPIŠSKÁ KAPITULA. Festival pod Spišský hrad nepriniesol len informácie o včelárstve, jeho produktoch a výrobkoch, ale ponúkol aj ochutnávky medu, medoviny, vína, syrov či makových výrobkov.
Ako povedal riaditeľ združenia FEMAN Eduard Buraš, ktoré podujatie organizuje, najmä v sobotu prišlo veľa ľudí a vyzeralo to ako v úli, kde si všetci vymieňali informácie a skúsenosti.
Veľkú odozvu medzi návštevníkmi mala aj ochutnávka ukrajinských vín či tanierov s grilovanými špecialitami. Víno sa dokonca minulo už v sobotu.
Keďže organizátori aj napriek avizovanému vstupnému umožnili návštevníkom voľný vstup medzi stánky, odrazilo sa to podľa Buraša aj na predajnosti výrobkov a celkovej návštevnosti festivalu.
Dokonca sem zavítali aj autobusy s turistami z Tatranskej Lomnice či Užhorodu.
Priniesol impulzy
Buraš ohodnotil 6. ročník festivalu ako dobrý, no priniesol aj nové impulzy do organizácie ďalšieho ročníka.
Budúci rok by napríklad chceli rozšíriť uličku s remeslami a pozvať viacerých remeselníkov.
Festival vína a medu nemá prezentovať len výrobky, má zároveň spájať subjekty snažiace sa o rozvoj tohto územia v oblasti cestovného ruchu.
Tento unikátny projekt spája jedinečné miesta v regióne, ktoré našli spoločné prvky pre prezentáciu gastronomického, prírodného, historického, kultúrneho a religiózneho potenciálu.
Festival prináša verejnosti zároveň informácie a poznávaciu trasu historickej vínnej cesty Via Regia/Seredné (Ukrajina) Spišská Kapitula a spája významné hodnoty gastronomického a vínneho turizmu, historického a kultúrneho dedičstva i jedinečných prírodných krás na Spiši.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.