Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Spišské párky patria v regióne medzi najobľúbenejšie pochúťky

Pochutnávali si na nich už pred takmer sto rokmi.

M. Motyková. Pri Spišských párkoch pred ich ďalším spracovaním.M. Motyková. Pri Spišských párkoch pred ich ďalším spracovaním. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Na originálnych spišských párkoch si pochutnávali konzumenti už pred takmer sto rokmi. Podľa historických análov ich prvýkrát začali vyrábať mäsiarski majstri zo Spišského Podhradia. V súčasnosti túto tradičnú špecialitu produkujú firmy vo veľkom za hranicami Spiša. V regióne ju v menšom množstve distribuujú na trh spracovatelia mäsových výrobkov.

SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE. Vznik Spišských párkov sa datuje k začiatku 20. storočia. Do roku 1950 ich vyrábalo v Spišskom Podhradí viacero uznávaných mäsiarskych majstrov, medzi ktorých patril Štefan Varsányi a Michal Griger.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

História

Robili ich z hovädzieho a bravčového mäsa, pričom receptúra vychádzala z citlivého miešania korenín, najmä sladkej a štipľavej papriky.

„Ich výroba bola hotovou alchýmiou. Základ tvorila paprika a pochutiny, ktoré dodávali výrobkom príznačnú chuť. Dôležitý bol aj druh dreva, ktorým sa výrobky údili. Majstri zmes miesili zásadne rukami a nechali ju odstáť. Hlavné tajomstvo ale spočívalo v poctivosti majiteľa, ktorý naplno využíval oči, jazyk a ruky,“ prízvukuje Anton Hockicko zo Spišského Podhradia, ktorý sa venuje histórii.

Spišské párky preslávili Spišské Podhradie svojho času po celom Rakúsku-Uhorsku. Poznali ich vo Viedni, v Budapešti, v Poľsku, i v Čechách.

Spišské párky v Rimavskej Sobote

Originálny recept výroby Spišských párkov sa do dnešných čias nezachoval. V súčasnosti si môžete tento výrobok kúpiť od vyše dvadsiatky producentov na Slovensku v rôznej kvalite.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi najväčších výrobcov Spišských párkov patril jeden z najstarších spracovateľov mäsa na Spiši, spoločnosť MäsoSpiš, člen Tauris Group zo Spišskej Novej Vsi.

Začiatkom roka 2009 zástupcovia firmy závod zatvorili a výroba špeciality sa presťahovala do Rimavskej Soboty.

Spomínaný výrobný areál po štyroch rokoch opäť oživili. Tradičné Spišské párky sa však do regiónu nevrátili a naďalej sa vyrábajú v Rimavskej Sobote.

Značka kvality SK

Zaujímavosťou je, že táto tradičná špecialita sa v regióne vyrába len u menších spracovateľov. Jedným z nich je PD Čingov Smižany, prevádzka Spišské Tomášovce, ktorá mesačne distribuuje okolo 2,5 tony párkov do obchodných sietí a reštauračných zariadení v regióne.

Recept na výrobu Spišských párkov sme sa od výrobcov nedozvedeli.

SkryťVypnúť reklamu

„Máme svoju receptúru. Pred dvomi rokmi sme získali ocenenie Značka kvality SK. To svedčí o tom, že sme dobrí,“ hovorí s hrdosťou vedúca prevádzky Ľubomíra Murdžáková.

Spišsko-tomášovské párky sú čistý slovenský výrobok, pretože mäso pochádza z vlastného chovu. Podiel bravčového mäsa u tejto špeciality je 82 percent.

Výroba prirovnaná ku štrikovaniu

„O Spišské párky ale aj ďalšie naše produkty je veľký záujem. Výroba nás ale do vyšších čísiel nepustí, pretože máme obmedzené technologické možnosti. Mesačne vyrobíme do 20 druhov mäsových výrobkov. TOP na trhu sú jednoznačne párky,“ zdôrazňuje vedúca prevádzky.

Vlani požiadalo PD ministerstvo pôdohospodárstva o poskytnutie finančnej dotácie pre malovýrobcov na zakúpenie ďalšej technológie, ktorá by priniesla modernizáciu a zvýšenie objemu výroby prevádzky v Spišských Tomášovciach.

Projekt predpokladá celkovú sumu 80-tisíc eur.

V prevádzke v Spišských Tomášovciach v súčasnosti pracuje 7 zamestnancov. Medzi ne patrí Mária Motyková, ktorá ručne páruje párky.

Na otázku, ako sa jej darí dodržať ich rovnakú dĺžku, s úsmevom vysvetľuje. „Je to ako so štrikovaním. Ak máte dostatočnú prax, všetky očká sú zhodné.“

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 725
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 232
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 139
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 253
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 993
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 953
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 811
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 354
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu