Ukrajinci i ďalší turisti z východu Európy opäť zavítali do nášho regiónu. Viacerí z nich merali cestu aj tritisíc kilometrov, aby sa ubytovali v Ľubovnianskych kúpeľoch.
ĽUBOVNIANSKE KÚPELE. Návštevníkov z východu bolo tentoraz menej, ako po minulé roky. Môže za to kurz hrivny, či rubľa voči nášmu euru. V neposlednom rade aj vojnové rozbroje na Ukrajine.
„Je tu veľmi pekne, príroda je tu nádherná, dobre sa o nás starajú. Máme sa kde pozerať aj po okolí,“ povedala nám pred hotelom turistka z Ukrajiny.
Prišlo ich o polovicu menej, ako pred rokom
Pred jedným z najväčších hotelov na Slovensku v Ľubovnianskych kúpeľoch parkuje niekoľko autobusov z východných krajín.
Vidieť aj pár áut s ukrajinskou, ruskou, či bieloruskou poznávacou značkou. Prevládajú najmä prázdninujúce deti.
„Máme tu 120 Ukrajincov, 80 Bielorusov a 60 Rusov. Je to asi o polovicu menej, ako pred rokom,“ prezradil nám riaditeľ hotela Michal Brejčák.
Za poklesom počtu je najmä výrazný pokles hodnoty ukrajinskej hrivny, či ruského rubľa. Svoje zohráva aj vojnový konflikt na Ukrajine.
Niektorí cestovali aj tritisíc kilometrov
Medzi dočasnými obyvateľmi hotela nie sú žiadni snobi. Ide vraj o bežných ľudí zo stredných sociálnych vrstiev.
Väčšina prišla autobusmi, niektorí vlakmi, ďalší autami. Prekonávali aj ohromné vzdialenosti.
„Máme tu aj turistov od Uralu, ktorí prešli tritisíc kilometrov. Z domu vyrazili 31. decembra, na Slovensko prišli 3. januára,“ poznamenal Oldrich Tymur, ktorý sprostredkúva prísun turistov z východu.
Dodal, že v okolí Starej Ľubovne je čo ponúkať.
„Je tu krásna príroda, v ponuke majú aj výlety do popradského akvaparku, či na Ľubovniansky hrad, z ktorého prichádzajú úplne nadšení.“
Pojedli všetko slovenské jedlo
Východní Slovania prežili v Ľubovnianskych kúpeľoch aj svoj Štedrý deň. Oslavujú ho na sviatok našich Troch kráľov.
K večeri špeciálne požiadavky nemali, až na u nás málo známy brezový džús, ktorý vo veľkom obľubujú i produkujú zároveň. Chýbať nemohlo ani množstvo chleba, ktorý požívajú k väčšine jedál.
„Skôr si pýtali typicky slovenské jedlá, ako napríklad bryndzové pirohy. V kuchyni mi potvrdili, že jedlo sa veľmi slušne pojedlo, takže všetkým zrejme chutilo,“ poznamenal riaditeľ hotela M. Brejčák.
Dlhá cesta. Niektorí k nám cestovali autobusmi aj tritisíc kilometrov. Foto: rin
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.