Rozvoniavali tam totiž fajnoty, ktoré sa dnes už bežne nevarievajú v každej domácnosti. Poctivo a s láskou pripravené staré jedlá pritiahli vyše štyritisíc návštevníkov.
MARGECANY. Piaty ročník festivalu lahodných chutí a dobrej zábavy Margecianske fajnoty – Fajnoty Dolného Spiša sa mimoriadne vydaril.
Svoje typické pochúťky tam ponúkali „kuchňe“ z Margecian, Kojšova, Veľkého Folkmara, Jakloviec, Krompách, Sloviniek, Kolinoviec, Kluknavy a banícka „kuchňa“ z Gelnice.
Pripravili obrovské množstvá jedál ako pirohy, trešenina, halušky, beľuše, džatky, gruľovníky, hurky, domáce klobásy, podhardlinu a nepreberné množstvo domácich koláčov.
S vyváraním a vypekaním začali už od samého rána, použili desiatky kíl múky a iných surovín a kým došlo na kultúrny program, v ktorom vystúpili folklórne súbory Omladina, Dúbrava, Jadlovček či Ján Ambróz s Borievkou, po fajnotáchsa len tak zaprášilo. Parádna zábava pri ľudovej hudbe však trvala do neskorého večera.
Kojšovská „kuchňa“. Na mimoriadne chutné zemiakovo-bryndzové pirohy z tejto kuchyne stáli dlhé rady hladošov. Žienky z Kojšova prezradili, v čom sa ukrýva tajomstvo ich lahodnej chuti. „Do cesta dávame trochu oleja, potom je vláčnejšie. Ale hlavne ich pripravujeme s láskou!“ zdôraznili. A v sobotu museli mať hladošov naozaj radi, na prípravu pirohov totiž spotrebovali asi 40 kíl múky! Foto: Anna Novotná
Margecianske gruľovníky. Gruľovníky sú na Dolnom Spiši zemiakové lokše. Margecianske folkloristky ich pripravili naozaj obrovské množstvo. Použili na to 150 kíl zemiakov a 80 kíl múky. Piekli ich tradičným spôsobom starých mám – priamo na šporákovej platni. Foto: Anna Novotná
Banícka gelnická „kuchňa“. Do tradičnej baníckej uniformy sa vyobliekala aj samotná gelnická primátorka Anna Nemčíková. A ponúkala dobroty ako Banícky tanier, na ktorom boli opekaná prerastaná slaninka, pečené údené rebierka, klobása a cibuľka. Gelnická kuchyňa napokon získala aj cenu návštevníkov za ponúkané fajnoty a štýlový stánok. Foto: Anna Novotná
Varecha a mutevka (habarka). Margecianske fajnoty majú odteraz aj svojich maskotov – typické kuchárske náčinia, ktorých obdivovali malí aj veľkí. Foto: Anna Novotná
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.