Na každom jarmoku nesmie chýbať občerstvenie v podobe stánkov plných rozmanitých dobrôt.
ROŽŇAVA. Počas rožňavských Dní mesta spojených s jarmokom ponúkali na námestí jedlá tradičnej gemerskej kuchyne.
Originálne pokrmy pripravovali priamo pred očami divákov obyvatelia z okolitých obcí. O jedlá bol veľký záujem, a tak sa kuchári pri hrncoch riadne zapotili.
Cyril Motyka za organizátorov vysvetlil, že takýmto spôsobom chceli jarmok ešte viac zatraktívniť.
„Rozhodli sme sa pochváliť chutnými regionálnymi jedlami, ktoré robievali už naše staré mamy. Ponuka je bohatá, každý si príde na svoje,“ ubezpečil C. Motyka.
Zástupcovia z Jablonova ponúkali domáci pečený chlieb z piecky, zabíjačkové špeciality a čerstvo napečené lokše.
Pri obrovskom site na halušky sa šikovne zvŕtali seniorky z Klubu dôchodcov z Krásnohorského Podhradia. „
Navarili sme jarmočníkom bryndzové halušky. Cesto sme urobili z 20 kilogramov múky a 30 kilogramov zemiakov. U nás je toto jedlo veľmi obľúbené. Človek sa narobí, kým sú halušky hotové, ale konečný výsledok naozaj stojí za to,“ opísala s úsmevom Edita Štíbelová.
Z jedál rýchlo ubúdalo
Zahanbiť sa nedali ani členky súboru Gočovan z Gočova. Tie nachystali pre konzumentov 1 500 kusov gôšovských pirohov so zemiakovo-bryndzovou plnkou.
„Sme tu všetky členky, aby nám práca šla od ruky. Vo chvíľach voľna si zaspievame a hádam takto pri piesni lepšie chutí aj stravníkom,“ domnievala sa Zuzana Palacková.
Zaspomínala, že v dedine sa dodnes varia jedlá starých materí, halušky, zemiaková polievka na kvasno, rezance s makom, ale aj bryndzou a tvarohom.
Kto neobľubuje múčne jedlá, mohol si pochutnať na pečenom prasiatku, ktoré piekli priamo pred očami hladných návštevníkov obyvatelia z Rudnej.
Domáci poľovníci z Občianskeho poľovníckeho združenia pripravili 50-litrový kotol gulášu z diviny. „Je v ňom asi sto porcií, ale rýchlo sa míňa. Mali sme navariť asi v dvoch kotloch,“ poznamenal poľovník Ferdinand Bernáth.
Šikovní majstri
Jozef Brezina sa rozhodol pre ochutnávku všetkých jedál. „Ponuka je široká, len ťažko som si vedel vybrať. Rozhodol som sa pre degustáciu všetkých. A nebanujem. Zišli sa tu veľmi šikovní majstri varenia, ktorých musím pochváliť,“ zhodnotil Rožňavčan.
Rodina Čambalová prišla na Dni mesta z Dobšinej. „Na túto akciu chodievame pravidelne. Ochutnali sme aj ponúkané špeciality. Deti si vybrali bezmäsité jedlá, my sme dali prednosť gulášu a prasiatku. Chutilo nám všetkým,“ zhrnula za rodinu pani Agáta.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.