So začiatkom školského roka už nemajú rodičia takú kontrolu nad stravovaním svojho dieťaťa ako počas prázdnin. V škole väčšina detí obeduje v jedálni.
POPRAD. Deti najradšej jedia len to, čo im chutí, a rodičov tým stavajú často pred neľahkú úlohu.
Musia ratolestiam vysvetľovať, čo a prečo im kladú na tanier. Úlohou rodičov je zabezpečiť dieťaťu dostatok výživných látok pre rast a vývin a túto rolu si väčšina, na rozdiel od ich detí, aj uvedomuje.
Pod zdravým stravovaním sa podľa detskej lekárky Magdalény Čarnogurskej rozumie strava, v ktorej dominuje ovocie a zelenina, nie sladkosti. Zelenina alebo ovocie by mali byť súčasťou nášho jedálnička minimálne trikrát denne.
„Deti by nemali jesť sladkosti, ktoré im dávame na desiatu, ani piť džúsy, pretože sú zahustené a koncentrované. Vhodná je buď čistá voda alebo čaj,“ informovala doktorka.
Raňajky sú najdôležitejšie
Aj Čarnogurská považuje raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa, pretože naštartujú metabolizmus. Ideálnymi raňajkami pre deti je chlieb s maslom a šunkou alebo sladké raňajky v podobe chleba s maslom, džemom a kakaom. Chlieb možno podľa nej nahradiť i rožkami, tmavým či cereálnym pečivom.
Hoci sa lekári zhodujú na dôležitosti raňajok, z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a Združenia pre zdravie a výživu vyplýva, že na Slovensku neraňajkuje takmer štyridsať percent školopovinných detí. Predpokladá sa, že deti v prvých ročníkoch raňajkujú viac, zatiaľ čo starší žiaci menej.
Správna strava môže ovplyvniť činnosť mozgu
Desiata by podľa Čarnogurskej mala obsahovať ovocie a pečivo. Dávať deťom peniaze, aby si desiatu kúpili samy, nie je podľa nej šťastné riešenie.
„Dieťa si vždy kúpi to, čo chce ono, a nie to, čo chce rodič,“ vysvetlila lekárka.
Na adresu obedov uviedla, že podľa nej je strava ponúkaná školskými jedálňami vyvážená.
V období od jedenástich až trinástich rokov, keď sa dieťa začína meniť na dospelého človeka, čo trvá až do sedemnásteho či devätnásteho roku života, je vyváženosť a pestrosť stravy rovnako významná.
„Strava je dôležitá ako pre podporu rastu, tak pre budovanie imunity. Správne zvolenou stravou môžeme pozitívne podporiť aj činnosť mozgu,“ uviedla pediatrička Alena Kotláriková.
Večera by podľa Magdalény Čarnogurskej mala byť do šiestej večer, aby dieťa na noc nebolelo brucho.
„Mala by obsahovať bielkoviny, trochu zeleniny a tí, čo varia, môžu deťom pokojne pripraviť i cestoviny. Nemala by to však byť veľká porcia, deti by sa na noc nemali prejedať,“ dodala lekárka.
Deťom občas doprajme aj rýchle občerstvenie
„Keď sú rodičia s deťmi na výlete, nech mu fastfoodovú stravu raz za čas kúpia, ak dieťa chce. Každé si to chce vyskúšať,“ uviedla Čarnogurská.
Zdôraznila však, že je dôležité dbať na to, aby sa to nestalo pravidlom.
„Ak je to raz za pol roka alebo raz za tri mesiace, je to v poriadku. Dieťa bude vedieť, čo to je i ako to chutí. Určite by sa však jedlo z rýchlych občerstvení nemalo stať súčasťou denného jedálnička,“ upozornila.
Osvetou a rozprávaním sa podľa nej dajú deti nasmerovať len ťažko, museli by byť vraj veľmi uvedomelé.
„A môže sa stať, že keď je už jedno dieťa uvedomelé, kamarát povie, že je niečo dobré a zaváži to viac,“vysvetlila lekárka.
Je podľa nej dôležité mať kontrolu nad stravovaním svojho dieťaťa, ale z praxe hovorí, že len osveta u detí nestačí.
Sladkosti až po jedle
V rôznych domácnostiach sa časom vytvoria rozličné pravidlá stravovania, ktoré deti pod dohľadom rodičov dodržiavajú. V škole, kde nie je dieťa na očiach, to však môže byť inak.
„U nás platí zásada – sladkosti až po jedle. Deti musia zjesť raňajky, desiatu či obed a keď to všetko zjedia, potom si môžu dať nejakú sladkosť. To však v čase, keď sú deti v škole, človek neustriehne. Rovnako neviem, koľko toho zjedia v školskej jedálni,“ uviedla mama dvoch dievčat Monika Ištoková.
Podľa nej je dôležitá i pestrosť stravy. Dcéram dáva každý deň na desiatu k pečivu i ovocie.
„Každý deň balím deťom do školy poctivú desiatu. A dcéry ráno bez raňajok z domu nepustím,“ uviedla Ištoková a potvrdila, že raňajky sú pre ňu najdôležitejším jedlom dňa.
Občas s manželom dcéram dovolila i jedlo z rýchleho občerstvenia.
„Kým to bolo tak, že fastfood bol v Bratislave alebo v Banskej Bystrici, nevadilo mi, keď sme tam deťom jedlo raz ročne kúpili. Ak však otvoria fastfood v našej blízkosti, neustriehnem to,“ uviedla mama.
Deťom podľa nej takéto jedlo chutí a má z toho veľké obavy. „Ak budem môcť, určite budem deti brzdiť v tom, aby tam chodili na olovrant či podobne,“ dodala Ištoková.
Autor: Dominika Braná
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.