Do Betliara prišli stovky návštevníkov, o najchutnejší guláš súťažilo takmer desať družstiev.
BETLIAR. Hoci išlo o kuchársku súťaž a najchutnejší guláš, víťazi boli všetci. Súťažiace družstvá s tým, že si zmerali svoje sily a chute s inými účastníkmi a návštevníci vyhrali už len tým, že prišli a ochutnali gemerské guláše.
Kulinári od kameňa
Traja mušketieri, KGB, Športfamily Košice, Kozmonauti, Scherf či Tvorcovia žalúdočného orgazmu, aj takéto zaujímavé názvy si dávali súťažiace družstvá pri svojich kulinárskych výtvoroch. Trojica súťažiacich, kolegov, ktorí sa venujú okrasným kameňom, nám prezradila, že na súťaž zámerne prišla ako posledná.
„Klameme telom, aby si ostatní o nás mysleli, že sme amatéri a pritom sme ťažkí profesionáli,“ prezradil taktiku Laco.
Ten spolu s kolegami Róbertom a Aďom varili guláš z trojakého mäska.
„Najprv sa povarí hovädzie mäsko spolu s divinkou a nakoniec idú bravčovinky,“ zdôraznil Laco. A keďže sú vo varení profesionáli, aj základ do gulášu majú vlastný.
„Nedávame ani olej, ani masť. My si základ vždy pripravíme sami. Kúsok mäska nakrájame na malé košialiky a tie opražíme v kotlíku. Krásne pustí štavičku a to je základ do nášho gulášu. Potom dáme k tomu podusiť cibuľku. Pomerovo je to zhruba jedna k jednej, teda koľko mäska do gulášu dáme, toľko aj cibuľky. Tie mäsové košialiky necháme v gulášiku povariť spolu s údeným mäskom, aby bolo do čoho zakúsiť, kým sa nám guláš dovarí,“ uviedol Laco.
Aby bol guláš správne uvarený, musí sa variť 4 až 5 hodín. Kamaráti – kolegovia zvyknú guláš variť niekoľkokrát do roka, no varia ho aj v netradičnom čase.
„Na konci roka, vždy v decembri, na ukončenie sezóny navaríme náš koncoročný gulášik a oslávime to spolu,“ doplnil Róbert.
Na Betliarskom kotlíku súťažili prvýkrát, no prišli sem s veľkými ambíciami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.