Ujal sa aj v Poprade.
POPRAD. V poradí štvrtý Pecha Kucha večer prilákal do priestorov Podtatranského múzea v Poprade v stredu zatiaľ najväčší počet divákov.
Prišli si pozrieť živú prezentáciu architektov, výtvarných umelcov či organizátorov niekoľkých kultúrnych a spoločenských projektov a občianskych iniciatív.
Pecha Kucha, organizovaná dvoma mladými dievčatami v Poprade, vraj patrí medzi najmenšie a najútulnejšie večery tohto formátu na Slovensku.
Je o rozprávaní a jej hlavným poznávacím znamením sú prezentácie pozostávajúce z dvadsiatich obrázkov.
Každý z nich je zobrazený dvadsať sekúnd, preto je každá prezentácia rovnako dlhá a prezentujúci majú na rozprávanie vyhradených vždy presne šesť minút a štyridsať sekúnd.
„Aby sme mohli organizovať takéto večery pod hlavičkou Pecha Kucha, museli sme si spočiatku vybaviť licenciu, písali sme až do Tokia,“ popísala začiatky jedna z organizátoriek Zuzana Varhoľová.
Licencia na organizovanie im bola udelená na jeden rok, pričom museli usporiadať aspoň štyri takéto večery.
„Ak by sme ich toľko neurobili, ďalšiu licenciu na toto podujatie by sme už nedostali,“ vysvetlila Varhoľová.
Pri zostavovaní zoznamu prezentujúcich pozývajú organizátorky najmä ľudí z Popradu či okolia, ktorých si samy nájdu. Zriedka sa im stane, že sa niekto prihlási sám.
Takéto akcie oživujú mesto
Diváci si tento raz mohli prezrieť prácu siedmich prezentujúcich, predstavili sa košickí Toastmasters s umením rečníctva, občianske združenia Dietka, Koreň a Naboso, osemnásťročný fotograf Boris Reichel, ktorý napriek svojmu nízkemu veku profesionálne fotí v Bratislave, projekt weKlady spojený s netradičnou prezentáciou tvorby mladých umelcov v mestských výkladoch či práca architekta Sama Netočného z Popradu, ktorý momentálne pracuje vo Viedni.
Okrem nich priblížili divákom svoju prácu i výrobca ekohračiek či umelec Daniel Point.
„Prekvapilo ma, koľko aktívnych a talentovaných ľudí na Slovensku, ale najmä v Poprade a okolí, máme a ani o tom netušíme,“ povedala jedna z návštevníkov Lucia Maňáková.
Na Pecha Kucha sa jej páčilo, akou formou sú informácie prezentované. „Verím, že organizátorky budú v tomto podujatí pokračovať, pretože takéto akcie veľmi oživujú mesto a sama som zvedavá na ďalšie miestne skvosty,“ dodala diváčka.
Múzeum podujatie víta
S Pecha Kucha tímom spolupracuje Podtatranské múzeum tretíkrát.
„Podujatie sa mi veľmi páči, je vtipné a myslím si, že je to veľmi dobrá forma stretávania sa hlavne mladých ľudí či prezentácie rôznych projektov, ktoré môžu byť pre ďalších inšpiráciou,“ uviedla riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová. Spoluprácu zatiaľ hodnotí veľmi pozitívne.
Prvá Pecha Kucha sa konala v septembri minulého roka v miestnej kaviarni, na ďalšie tri prišli diváci už do priestorov múzea.
„Spočiatku sme sa nechceli viazať na jedno miesto, nechceli sme, aby sa podujatie pripisovalo nejakému podniku. Chceli sme Pecha Kucha prezentovať ako iniciatívu Popradčanov urobiť niečo pre seba,“ uviedla organizátorka.
Neskôr dostali tip na spoluprácu s Podtatranským múzeom, pri ktorej, už kvôli dobrej spolupráci napriek pôvodnej myšlienke putovať stále na iné miesto, zostali.
„Začiatky boli trochu rozpačité, ale múzeum nám vo všetkom verilo a umožnilo nám akciu usporiadať zadarmo. Koniec koncov, i my samy to robíme zadarmo,“ dodala Varhoľová.
Na Pecha Kucha sa môže podľa organizátoriek predstaviť hocikto. Stačí, ak dodrží daný formát prezentácie.
Podstatou je vraj ukázať svoje schopnosti, kreativitu, originalitu alebo i radosť, ktorú daná činnosť prezentujúceho prináša.
Autor: Dominika Braná
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.