Vo svojom voľnom čase vyrába ručne drobné točené cesto, o ktoré je na okolí veľký záujem.
SILICKÁ JABONICA. Valéria Angyalová zo Silickej Jablonice trávi všetok svoj voľný čas pri výrobe točeného cesta, ktoré v regióne nazývajú gágoríky.
Ich príprava je veľmi pracná, každý kúsok dlhý okolo jedného centimetra zhotoví ručne.
„Je o ne veľký záujem, ľudia z okolia si ich objednávajú na svadby. Táto príloha je u nás tradičná a nesmie chýbať v slepačej polievke,“ vysvetlila gazdiná.
Na výnimočnú chuť gágoríkov nedá dopustiť. Ako tvrdí, ich jedinečnosť sa skrýva v tom, že sa robia ručne a z kvalitných surovín.
Z jedného kilogramu múky a 10 domácich vajec pripraví zhruba za 10 hodín asi 5-tisíc gágoríkov.
Zhotovené musia týždeň schnúť pri izbovej teplote. V. Angyalová venuje tejto činnosti denne každú voľnú chvíľu.
Spoločenská udalosť
Točené cesto obyvateľku zo Silickej Jablonice naučila robiť mama už v detstve.
„Pôvodne sa pri ich výrobe používali rebierka a cesto sme rezali nožom. Postupom času sme začali používať modernejšie nástroje, ktoré nám urýchľujú prácu. Ručná technika však ostala,“ vysvetlila Angyalová.
Tradíciu z Gemera si nenecháva len pre seba. Na jarmokoch do výroby gágoríkov zaúča najmä zvedavé deti.
V Silickej Jablonici iné ako točené cesto do vývarov nepoužívajú. „Stretávame sa v dedine desiatka žien. Chystáme gágoríky a popri tom si zaspievame, povymieňame recepty. Je to naša malá spoločenská udalosť,“ usmieva sa V. Angyalová, známa tiež v obci ako vychýrená pekárka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.