V Hrušove sa po 8.–krát stretli domáci aj zahraniční kuchári, aby si zmerali sily pri príprave typického pokrmu v regióne, rybacej polievky halászlé. Prvenstvo si odnieslo maďarské družstvo.
HRUŠOV. Milovníci dobrého tradičného jedla, ktorí majú kladný vzťah k vareniu, sa stretli na 8. ročníku medzinárodnej súťaže vo varení halászlé.
V domácnostiach pri varení maďarskej rybacej polievky nedajú dopustiť na ich zaručene najchutnejšiu prípravu. Originálnych receptov je hneď niekoľko.
„Počas sedemročnej histórie sme boli svedkami toho, koľko je medzi nami takých, ktorí sa zaujímajú o tradičnú gastronómiu a kultúru varenia na voľnom ohni, tak typického spôsobu prípravy jedál v našom regióne,“ vysvetlil jeden z usporiadateľov súťaže Cyril Motyka z OZ Krasturist.
V Hrušove sa stretlo päť družstiev z Maďarska a Slovenska, aby presvedčilo porotu o svojich kuchárskych schopnostiach. Počas troch hodín kuchári čistili a porciovali ryby z hrhovského a hrušovského rybníka.
Kuchári halászlé vedia, že čím je viac druhov rýb, tým je polievka chutnejšia. Kvalitné mäso z nich pacovali a zvyšky varili v kotloch spolu s ďalšími ingredienciami.
Tajomstvo receptu
Július Šubovič sa podujatia zúčastnil po štvrtýkrát. Vlani so svojím družstvom vyhral prvé miesto, a tak ho prišiel obhájiť.
„Výborná rybacia polievka musí obsahovať vodu, ryby, červenú papriku, cibuľu a soľ. Uvarená sa prepasíruje a do vriacej polievky sa pridá kvalitná rybacina, ktorá sa nechá krátko povariť,“ opisuje hlavný kuchár družstva. Ďalšie potraviny a korenie, ktoré dodali polievke ten správny šmrnc, však odmietol prezradiť.
Nestor podujatia senior András Bari z Maďarska patrí k vychýreným kuchárom. Nechýbal ani na tomto ročníku.
Porota prísne hodnotila vôňu, chuť a farbu polievky, samotnú prípravu i konečné servírovanie rybacej polievky.
Tohto roku vyhralo družstvo z Maďarska, ktoré sa podujatia zúčastňuje pravidelne a niekoľko paliem víťazstva už má doma.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.