V obci Hrušov v Rožňavskom okrese sa uskutočnil cez víkend 1. festival pálenky a slivky. Hrušovčania tak nadviazali na doterajšie podujatia, zamerané na tradíciu ovocinárskeho kraja.
HRUŠOV. V Hrušove v sobotu miestni aj návštevníci oslavovali 1. festival pálenky a slivky. Samospráva touto slávnosťou predstavila aktivity a krásy regiónu.
Starosta Hrušova Gabriel Parti (SMK) vysvetlil, že región je známy predovšetkým ovocnými sadmi.
„Po minulé roky sme organizovali obecné dni, tento rok sme sa rozhodli pre založenie novej tradície. Chceme verejnosti ukázať, že aj tu žijú ľudia, ktorí dokážu tvoriť, pracovať a niečo dokážu,“ vysvetlil starosta.
Obec prevádzkuje pestovateľskú pálenicu.
„Máme za sebou dvanásť úspešných sezón a doposiaľ sme nemali žiadnu reklamáciu. Pálime najčastejšie pre vlastnú potrebu z rôzneho ovocia. Chodia sem klienti z celého Košického kraja. Najväčší záujem je tradične o pálenie slivky,“ skonštatovala vedúca pálenice Katarína Zsebiková.
Súťaž vo varení halászlé
Návštevníci mali možnosť ochutnávky tunajších destilátov.
„Degustácia dopadla na výbornú, ovocie máme dobré a kvalita destilátov je vysoká. Ak by to nerobili kvalitne, nechodil by som sem páliť každý rok,“ zhodnotil s úsmevom miestny Ladislav Zajdu.
K ochutnávke destilátov patrí aj niečo pod zub. Miestne ženy ponúkali domáce koláče a čerstvo napečené lokše. Pre tých hladnejších bolo k dispozícii až osem druhov halászlé. Pripravili ho družstvá od nás a z Maďarska, ktoré sa na tomto podujatí zúčastnili VIII. ročníka Medzinárodnej súťaže vo varení halászlé.
Súťaž vo varení halászlé. Zúčastnilo sa jej aj družstvo z Rožňavy.
Foto: ešl
Autor: ešl
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.