V dnešnej dobe sa ľudia vracajú k tradíciám svojich predkov a venujú sa tomu, čomu sa venovali ich mamy, otcovia, pradedovia. Platí to aj o rodine Zsebikovej z Hrhova pri Rožňave. Slivky z rodinného sadu sušia na tradičnej pôvodnej sušičke, ktorá má úctyhodných 150 rokov a slúži dodnes.
HRHOV. „Sušičku vybudoval a používal manželov pradedo a my na nej sušíme už takmer dvadsať rokov. Je to pôvodná sušička, ktorá výborne funguje aj dnes. Slivky v nej vysušené sú skutočne výborné,“ uviedla Valéria Zsebiková.
Slivky sú bez konzervantov a bez cukru, čisto prírodné. Jednoducho bioslivky.
„Tie najkrajšie kúsky idú priamo do sušičky. Tie, ktoré nie sú vzhľadovo dokonalé, nechávame na lekvár. Varíme ho vo veľkom medenom kotle skoro celý deň. Rovnako aj slivky v lekvári sú bez cukru a konzervantov. No a zvyšok dávame na vypálenie pálenky. Dáme si z nich urobiť výbornú 52-ku slivovičku. Takú na zdravíčko,“ zdôraznila Valéria.
Za tých 18 až 20 rokov sú už odborníkmi na sušenie a spracovanie sliviek. Vychytali už všetky „muchy“. Dokonca sme ochutnali aj zo sušených sliviek plnených orechami. Chutili výborne.
V ich rodinnom sade majú 400 stromov. Sú roky, keď úroda sliviek je skutočne bohatá, ako to bolo vlani. No aj roky, kedy sa slivkám veľmi nedarí.
„Zdá sa, že tento rok bude takýto. Zatiaľ nemáme ani jednu slivku. Vyzerá to tak, že naozaj nebude úroda. No ešte spracovávame slivky z vlaňajška. Postupne ich zosušíme a bude ich dosť,“ doplnila Valéria.
Obľúbený slivkový lekvár
Domácej panej najviac chutia slivky sušené. Na jej lekvári si však rád pochutnáva jej jednoročný vnúčik.
„Slivkový lekvár má veľmi rád. My máme zasa radosť, ako mu chutí. Najradšej ho má v domácich slivkových buchtách,“ prezradila Hrhovčanka. S bioslivkami mali nedávno úspech aj na biotrhu v Košiciach.
„Ľudia dnes radi vyhľadávajú prírodné produkty. Je okolo nás všade veľa chémie. Ľudia chcú žiť zdravo a chcú vedieť, čo jedia,“ dodala V. Zsebiková.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.