Sezóna zmrzliny je aj sezónou zvýšených kontrol zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave. Hygienici už v jarných mesiacoch odobrali prvé zmrzlinové vzorky.
ROŽŇAVA. Ako uviedol Ľubomír Balážik, vedúci oddelenia hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov na RÚVZ Rožňava, počas leta odoberú ďalšie vzorky zmrzliny, zamerajú sa aj na odbornú spôsobilosť predajcov aj na hygienu pracovného prostredia pri výrobe a predaji zmrzliny.
Viac všímaví spotrebitelia
„Zmrzlina je epidemiologicky rizikovou potravinou, pretože sa pri jej výrobe používajú vajcia, je pri nej vysoký podiel ručnej práce a vyžaduje dodržiavanie mraziaceho reťazca. My sme už na prelome jari a leta odobrali niekoľko vzoriek, dopadli ako vyhovujúce. Počas sezóny až do konca septembra budeme tejto komodite venovať zvýšenú pozornosť,“ uviedol Ľ. Balážik.
Apeloval aj na samotných konzumentov, ktorí by si mali všímať manipuláciu pri predaji zmrzliny, či má predajca čistý odev, či sa nedotýka kornútkov holou rukou, či používa na to jednorazové rukavice alebo jednorazovú servítku a podobne.
„Dôležité je aj narábanie s naberačkou zmrzliny. Kedysi bolo bežné, že bola uložená v pohári s vodou. Dnes už to nie je možné. Naberačka musí byť uložená voľne, suchá na čistej ploche. Predajca by mal mať aj informáciu týkajúcu sa alergénov v zmrzline. Myslím si, že veľa konzumentov si na to už zvyklo a sú všímavejší. Dôležitým meradlom je aj skutočnosť, že keď sa konzument sklame v zmrzline, už si ju u daného výrobcu nekúpi,“ uviedol vedúci oddelenia hygieny výživy.
Pri porušení najnižšia sankcia 165 eur
Hygienici majú zmapovaných všetkých výrobcov i predajcov zmrzliny. V rámci mesta Rožňava sú traja výrobcovia zmrzliny, ako aj niekoľko zariadení spoločného stravovania, ktoré majú balenú zmrzlinu vo svojej ponuke. Tie rovnako musia spĺňať podmienky bezpečného predaja.
Nekvalitne pripravená a uchovaná zmrzlina môže spôsobovať hnačkovité ochorenia, z ktorých najznámejšie sú salmonelóza a dyzentéria, čiže úplavica. V Rožňave sa, našťastie, dlhé roky epidémia týchto ochorení, zapríčinená konzumáciou zmrzliny, neobjavila. Zaujímalo nás, ako zákon pamätá na porušenia pri výrobe či predaji zmrzliny.
„Myslí na to najmä zákon o potravinách. Buď to riešime v priestupkovom konaní priamo na mieste uložením blokovej pokuty, alebo pri väčších a závažnejších porušeniach nastupuje Zákon SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, kde je možné uloženie sankcie postupným ukladaním pokút od 165 eur až do výšky 16 596 eur“, dodal Ľ. Balážik.
Vzorky, ktoré rožňavskí hygienici počas letnej sezóny odoberú, sú vyhodnocované priebežne. Koncom septembra bude vypracované komplexné zhodnotenie celej letnej sezóny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.