Na Slovensku zaznamenali v máji nebezpečné ochorenie. Kliešťovou encefalitídou sa nakazilo 13 ľudí, ktorí sa pravdepodobne infikovali konzumáciou ovčieho syra. Ten má prvenstvo vo výskyte kliešťovej encefalitídy na Slovensku z roku 1951.
GEMER. Na Slovensku bolo vlani zaznamenaných 163 ochorení na kliešťovú encefalitídu. V tomto roku bolo zatiaľ evidovaných 13 ochorení, pod ktoré sa zrejme podpísal ovčí syr.
Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na ľudí prostredníctvom infikovaných kliešťov.
Pôvodcom ochorení je vírus, ktorý sa do organizmu dostane pri prisatí kliešťa alebo konzumáciou tepelne nespracovaného mlieka od infikovaných oviec, kráv a kôz.
Úrad verejného zdravotníctva SR na svojich webových stránkach zverejnil prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy na SR.
V Rožňavskom okrese ide o lokality Plešivec, Jablonov, Hrušov, Lipovník, Krásnohorské Podhradie, Jovice, Rožňava, Gemerská Poloma, Betliar, Štítnik, Rochovce, Gemerská Hôrka a krajinná oblasť Silica.
Prví Rožňavčania
Prvá zmienka o výskyte kliešťovej encefalitídy vôbec na Slovensku pochádza práve z okresu Rožňava. V roku 1951 bola zaznamenaná rozsiahla epidémia po požití neprevareného kozieho mlieka.
Ochorenie sa v okrese objavilo opäť po takmer polstoročí. „Asi pred 15 rokmi boli potvrdené ochorenia kliešťovej encefalitídy, našťastie, bez následkov. Šlo asi o 12 ľudí, ktorí sa pravdepodobne nakazili pitím neprevareného kozieho mlieka,“ uviedla regionálna hygienička Ľubomíra Chromčíková. Doplnila, že na základe týchto ochorení je okres Rožňava zaradený do prírodného ohniska.
Štátna veterinárna a potravinová správa SR na základe prvých prípadov kliešťovej encefalitídy nariadila všetkým chovateľom oviec a kôz laboratórne vyšetrenie vzoriek surového ovčieho a kozieho mlieka.
Vzorky na prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy boli vyšetrené aj v poľnohospodárskom družstve Gemerská Poloma, ktorá v súčasnosti chová 500 kusov oviec.
„Máme poznatky, že v našom regióne sa vyskytujú kliešte, ktoré sú prenášačmi ochorenia. Po prvých informáciách o nakazených encefalitídou sme si dali ihneď vyšetriť ovčie mlieko,“ informoval predseda družstva Viktor Demko.
Dôverujú kvalite
Z mlieka vyrábajú na salaši ovčí hrudkový syr. Ročne ho vyprodukujú okolo 7 ton, z toho jednu tretinu speňažujú drobným predajom. Každý mesiac sú ovčí syr a mlieko vyšetrené v akreditovaných laboratóriách.
„V máji ani minulý mesiac sme u drobných predajcov nepocítili znížený záujem o náš produkt. Ľudia dôverujú našej kvalite,“ je presvedčený V. Demko.
Mladý bača František Malačina prišiel do týchto končín zo Svidníckeho okresu.
„Zaúčal ma môj otec od mala, k tejto profesii mám vzťah. Spolu so štyrmi pomocníkmi dojíme trikrát denne. Sú tri základné pravidlá, ktoré sa musia v košiari dodržiavať – čistota, disciplína a denný režim,“ prízvukuje bača.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.