Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Popradčania sa sťažujú, že večer na námestí niet kam ísť

Samospráva hovorí, že námestiu venuje pozornosť. V podnikoch tvrdia, že nemajú dosť zákazníkov.

Námestie zíva prázdnotou. Takto vyzerá o pol ôsmej večer.Námestie zíva prázdnotou. Takto vyzerá o pol ôsmej večer. (Zdroj: Jana Pisarčíková)

V centre Popradu vo večerných hodinách nemajú ľudia kam ísť. Samospráva sa odvoláva na to, že námestiu venujú dostatočnú pozornosť. Prevádzkovatelia podnikov tvrdia, že nemajú večer dosť zákazníkov, aby sa im oplatilo mať otvorené aj dlhšie.

POPRAD. Po desiatej hodine večer sa už po námestí v Poprade môžete iba prechádzať. Otvorené sú len bary. Popradčania tvrdia: na čo nám je pekné námestie, keď tam nie je čo robiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oživenie námestia, ktoré samospráva spolu s občianskym združením plánovala, padlo na vzájomných nezhodách.

SkryťVypnúť reklamu

Na náš podnet, aká je situácia na námestí, nám hovorca mesta Marián Galajda vymenoval všetky aktivity, ktoré v poslednej dobe mesto podniklo.

Od informačnej kancelárie, zvýhodneného parkovania až po program podujatí na leto.

Podujatia nepomáhajú, keď nie je kam zájsť

Popradčania sa sťažujú na krátke otváracie hodiny prevádzok sídliacich na námestí. Tvrdia, že organizovať podujatia v lete a počas vianočných trhov je na oživenie námestia málo.

Dokonca aj to, že na námestí v mestskej časti v Spišskej Sobote chodí viac ľudí ako do centra Popradu a to práve preto, že otváracia doba podnikov je prispôsobená dopytu ľudí.

Popradčanka Anna Janošková, od ktorej nám prišiel podnet, uviedla: „Keď človek príde na námestie okolo ôsmej až desiatej večer na prechádzku, všade je mŕtvo. Nič nie je večer otvorené. Zmrzlina, kaviareň, nič.“
Porovnala to s námestím v Bratislave. „O polnoci to tam ešte žije. A to nielen mladí ľudia, ale aj starší sú na námestí. A tu nič, mŕtvo,“ zhrnula Janošková.

SkryťVypnúť reklamu

Poznamenala tiež, že podnikatelia by mali viac spolupracovať s mestom a naopak, mesto s podnikateľmi.
Aj 17–ročná Natália Petriľáková uviedla, že s partiou radšej vyhľadávajú iné miesta.

„Keď chodím večer von, nie je to do mesta. Podľa mňa tu nemám veľmi kam. S kamarátkami chodíme skôr do Tatier,“ povedala.

Dana Gábiková, ktorá má 34 rokov, na námestie zájde iba občas. „Mám pocit, že teraz si už aj mám prísť kam sadnúť. Otváracie hodiny mi však v niektorých prípadoch nepostačujú. Večer je celkom problém, ak sa chcete ísť aj napríklad niekam najesť,“ uviedla.

Poslednú zmrzlinu si kúpite do desiatej hodiny

Prešli sme si kaviarne, reštaurácie a cukrárne, ktoré sídlia priamo na Námestí sv. Egídia.

Zistili sme, že najdlhšie sú otvorené v piatok a v sobotu. Našli sme len jednu kaviareň, ktorá je cez víkend otvorená do tretej hodiny rannej, potom jednu, ktorá zatvára o 23.00 a jednu, ktorá končí o 22. hodine. Ostatné zatvárajú v čase od 18.00 do 20.00.

SkryťVypnúť reklamu

Zistili sme, že ak chcete ísť cez týždeň na kávu, poslednú si na námestí dáte do 22. hodiny a to iba v jednej kaviarni. Ostatné sú zatvorené.

Poslednú zmrzlinu si kúpite tiež iba do 22. hodiny a to tiež iba v jednej cukrárni. Ostatné dve zatvárajú skôr. Jedna končí o 20.00 a druhá o 21.00.

Na námestí sa však bránia. „Ak by tu boli ľudia, určite by sme nezavreli, až kým neodídu, nemôžeme si to dovoliť,“ povedal čašník jednej z kaviarní Marek Ilavský. Jeden z majiteľov kaviarne na námestí nám potvrdil, že kedysi mali otvorené dlhšie, teraz otváracie hodiny skrátili, lebo mali núdzu o zákazníkov.

Autor: Dominika Braná

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu