POPRAD. Talianska hudba, talianske špeciality a taliansky temperament. Na pár dní sa v Poprade na námestí namiesto dobrý deň hovorí buongiorno a dobrú chuť si účastníci festivalu želajú tiež len po taliansky.
Poprad sa v týchto dňoch zmenil na malé Taliansko.
Ako sa robí pravá pizza
Popradské námestie festivalom ožilo. Stovky ľudí si pri stánkoch pochutnávalo, alebo sa aspoň pozeralo, na talianske špeciality rôzneho druhu. Víno, syry a v neposlednom rade pizza či cestoviny.
Najviac ľudí sme našli pri majstroch, ktorí predvádzali svoje umenie a vysvetlovali ľuďom, ako si môžu doma pripraviť pravú taliansku pizzu. Samozrejme, diváci dostali aj ochutnať... Každý stánok rozžiaril minimálne jeden Talian svojím temperamentom.
Na pódiu večer svojimi piesňami potešila slovensko-talianska kombinácia v podaní Peter Cmorik a Ruggero Robin Band, vo štvrtok ich vystriedali Babjakovci. Cez víkend svojou hudbou potešia Ricchi e Poveri.
Taliansku atmosféru si môžu ľudia vychutnať až do nedele.
Ako nám chutí talianska kuchyňa
Opýtali sme sa teda aj Popradčanov, aký vzťah majú k talianskej kuchyni.
Jaroslava Gáborčíkova v Taliansku ešte nikdy nebola, ale talianske špeciality sú po tých slovenských jej najobľúbenejšie.
„Stali sa nimi asi pred siedmimi rokmi, keď som bola prvýkrát v talianskej reštaurácii. Ak človek ochutná naozajstné talianske suroviny, tak si ich zamiluje a potom už rozozná kvázi talianske reštaurácie.“
Medzi jej najobľúbenejšie jedlá patrí pizza, ale skoro rovnako rada si dá aj cestoviny alebo talianske rizoto.
„Talianska kuchyňa alebo suroviny sú pomerne jednoduché, ale pritom plné rôznych chutí. Najlepšie na tom je, že človeku nie je potom ťažko, samozrejme, ak to nepreženie. Imponujú mi krásne vône bazalky, oregana, paradajok či olivového oleja, a ak sa k tomu pridá aj pútavé servírovanie, kde hrajú rôzne farby, tak je postarané skoro o všetky zmysly,“ dodala Jaroslava.
Dominika Polovková tvrdí, že pri talianskej kuchyni dokáže privrieť oči aj pred kalóriami. „Mám taliansku kuchyňu rada a najradšej pizzu, síce je kalorická, ale hriešne dobrá, ale nepohrdnem ani penne a mozzarelou,“ uviedla.
Tejto kuchyni nevie odolať ani Iveta Gavalierová. “ Top je pizza, s čímkoľvek a kdekoľvek. A potom nivové fetuccine. Mozzarelu iba v období chudnutia, ale vo všeobecnosti ľúbim taliansku kuchyňu,“ zasmiala sa.
Lýdia Sedláková na nej našla menší nedostatok. „Ja ju mám rada, ale takú trošku menej korenistú, menej oregana a rôznych prísad.“
Pizzu pripravovali pred očami ľudí. Potom kúsky z nej rozdávali. Foto k článku: Jana Pisarčíková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.