Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Poslední gazdovia z Jarabiny hostia pečenými pirohmi a holubcami

Manželský pár Dudjakovcov z Jarabiny udržiava nielen tradičný spôsob života, ale aj tradičné jedlá.

(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

JARABINA. Manželia Ján a Anna Dudjakovci z Jarabiny, okres Stará Ľubovňa, sa zosobášili pred viac ako 50 rokmi a hoci sú už roky na dôchodku, stále gazdujú.

V Jarabine sú vraj poslední, ktorí ešte chovajú doma kravu a po dedine sa hovorí, že od nich by sa mali učiť poľnohospodári gazdovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Osemdesiatročný gazda

Dedo Dudjak bude onedlho oslavovať 80 rokov, ale kto sa na neho pozrie a predovšetkým na ich gazdovstvo, toľko by mu určite nehádal.

Kedysi chodieval na týždňovky a roky potom pracoval ako kuchár v závodnej jedálni v okresnom meste. Jeho manželka Anna zasa pri páse v skrutkárni.

SkryťVypnúť reklamu

"Tak sme boli od malička naučení svojimi rodičmi, starať sa o zvieratá a robiť na poli. Keď sme sa zobrali, chodili sme do roboty a potom bolo gazdovstvo. To viete, peniažky bolo treba, deti chodili do školy a aj dom bolo treba obriadiť," hovorí dôchodca.

Dodáva, že vychovali býčka, predali a opravili časť domu. Potom vychovali druhého a zariadili chyžu.

Postupne, ako sa dalo, prebíjali sa životom a dnes, keď sú už na dôchodku a žijú s dcérou, takto pokračujú ďalej.

Sú takmer sebestační a ešte im ostane

Dorobia si takmer všetko, čo potrebujú a výdatne vraj zásobujú aj svoje deti a príbuzných.

"Z obchodu kupujeme len cukor, soľ, múku, ryžu a koreniny. Všetko ostané nám dáva gazdovstvo. Odjakživa sme chovali kravu, aj potom, keď vznikli družstvá, sme mali kravu, iné mlieko mi nechutí a maslo a tvaroh, to sa nedá porovnať. Ako som si zvykol, keď som bol dieťa, tak je to aj dnes," hovorí pán Dudjak.

SkryťVypnúť reklamu

Nedá sa mu neveriť pretože na stole sú koláče s tvarohom, hruda kravského domáceho syra a jeho manželka múti v kuchynke maslo.

Radi však majú aj makové koláče, ani tu by ich však nezaskočili, vlani vraj mali úrodu 10 kíl maku.

Kapusta na množstvo spôsobov

Keďže pán Dudjak bol kuchárom, nemá problémy si pripraviť výrobky z mäsa a zo všeličoho možného.

Najviac však manželom chutia jedlá bez mäsa, aké sa jedávali kedysi. Nedajú dopustiť hlavne na kapustu kyslú či sladkú.

Tú vraj jedia minimálne raz týždenne. Pripomínajú ich klasické pirohy, halušky a "holubce", alebo po slovensky holúbky - kapustný list plnený mletým mäsom .

"Dakedy starí ľudia, jak si pamätám, varili len z krúpov, ešte ryža nebola, dajakej masti alebo slaniny tam dali, ale hlavne boli holúbky. A kapusta každý deň bola, viete čo, zemiaky v šupke, to sa dávalo ku kapuste," spomína pani Anna.

SkryťVypnúť reklamu

Holubce a pirohy sú špecialitou

Jarabinské holubce boli a sú aj dnes široko známe. Napriek tomu, že si ich niekedy pripravovali aj pôstnejším spôsobom, keď sa podávali s mäsom, bolo to slávnostné jedlo, ktoré sa tu ešte aj teraz zvykne podávať vzácnym hosťom.

Kto vraj príde do tejto dediny, nemal by zabudnúť ochutnať ani typické jarabinské pečené pirohy.

Mária Kaňová z obecného úradu hovorí, že domáce dobroty, ktoré pripravili Dudjakovci, už ochutnali stovky ľudí.

Hlavne keď bývajú v auguste obecné slávnosti, nesmú tam chýbať jedlá z kuchyne tohto manželského páru.

Tí tvrdia, že ak im zdravíčko poslúži, nejakú tradičnú dobrotu pripravia aj v tomto roku.

Sme v obrazoch

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 967
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 511
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 152
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 276
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 400
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 123
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 964
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 752
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  3. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  4. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  5. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  6. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 736
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 807
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 596
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 197
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 133
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 464
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 140
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 616
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  3. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  4. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  5. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  6. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 736
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 807
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 596
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 197
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 133
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 464
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 140
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 616
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu