O tom, že ich guľáš bol najchutnejší, rozhodla náhodne vybraná porota spomedzi Vlašanov.
SPIŠSKÉ VLACHY. Súťaž vo varení guľášu zorganizoval víťazný klub. Okrem neho túto tradičnú slovenskú pochúťku varili aj miestni dôchodcovia, družstvo Labašovcov, Salajovcov a Šaňovcov. Varil sa bravčový, hovädzí aj hovädzo-bravčový guľáš.
Rudoľka od rána voňala po mäse, paprike, korení, cibuľke. Predovšetkým tu však panovala výborná nálada.
Štefan Kandrik varil guľáš v zastúpení miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska.
„Dôchodcovia peňazí nemajú dosť, tak sme sa rozhodli navariť ho z bravčového mäska. Nechýba ani cibuľka, koreniny, cesnak a zemiaky. Ja osobne dávam na kilo mäsa kilo zemiakov, takto to mám už osvedčené. No a základom je aj prírodná a zdravá vlašská vodička,“ zdôraznil majster kuchár.
Dôchodcovia navarili približne 15 litrov guľášu. Podľa Š. Kandrika správny guľáš potrebuje čas. Nemá sa variť rýchlo, musí dozrieť a ustáliť sa, vtedy je najchutnejší.
A aké malo družstvo očakávania v súťaži? „My nečakáme žiadnu cenu. Ide o to, aby sme sa stretli, porozprávali sa a dobre sa najedli, to je naša výhra“,“ dodal Š. Kandrik.
Ocenením je prázdny kotol
Najmladšie zastúpenie kuchárov bolo v družstve Salajovcov. Radoslavovi Nemčíkovi pomáhali Júlia Salajová, ktorá v deň súťaže oslavovala aj svoje narodeniny, Anežka Ivanová a ich kamarát, ktorý si hovorí Všakvieš. Guľáš varili z hovädzieho mäsa.
„Varíme ho s láskou, máme pritom veľa optimizmu a pri varení panuje dobrá nálada,“ takto zhodnotil kvality ich guľáša R. Nemčík.
Nezabudol poznamenať, že suroviny si kúpili len v meste Spišské Vkachy, čím zadosťučinili lokálpatriotizmu.
Michal Labša z družstva Labašovcov si na varenie priviedol aj svojho učiteľa varenia guľášu. „Mladí sa musia učiť od starších, pri počítači sa nič nenaučia. Mojím pánom učiteľom vo varení guľáša je Janko Gábriš,“ uviedol M. Labaš.
„Ja som varil guľáš už dvom ministrom a všetci ešte stále žijú,“ poznamenal s úsmevom Janko.
Podľa M. Labaša je najlepší guľáš vtedy, keď sa pripravuje z rôznych druhov mäsa. „Teraz varíme hovädzo-bravčový guľáš. Inak, pre mňa osobne je najlepší guľáš ten, do ktorého ide ešte aj jahňacinka. Pre mňa je to najchutnejšie mäso. Dôležité je pri kombinácii držať sa pravidla, že do kotla dávate len to, čo vyrástlo v lese, alebo len to, čo vyrástlo na hospodárskom dvore. Takže bravčovinu a divinu nikdy nevariť spolu, to je moja zásada,“ zdôraznil šéfkuchár.
„My sme sa sem prišli zúčastniť. Nemusíme byť prví, nech je prázdny kotol, to je najlepšie ocenenie pre kuchára,“ dodal M. Labaš.
Všetci varili výborne
„S priebehom súťaže sme spokojní. Okrem varenia guľáša sa tu súťažilo v zabíjaní klincov, v pílení dreva, v hádzaní vajíčkom a podobne. Ľudia sa bavili, to bolo podstatné. To, že práve naše družstvo zvíťazilo, beriem ako rozhodnutie, že guľáš náhodne vybraným porotcom chutil najviac. No osobne si myslím, že všetci ho navarili skutočne výborne,“ dodal František Pikla z THK Spišské Vlachy.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.