Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Polomské koláče Vladimíra Lišucha obleteli celý svet

Beräce, rošťky, kúchen, bogáče, tradičné polomské koláče už vyše štvrťstoročie pečie Vladimír Lišuch z Gemerskej Polomy.

Vladimír v akcii. S tradičnými polomskými koláčmi.Vladimír v akcii. S tradičnými polomskými koláčmi. (Zdroj: archív v. l.)

Polomské koláče už obleteli skoro celý svet, ochutnali ich všade tam, kde Gemerčania majú svojich príbuzných.

GEMERSKÁ POLOMA. Robiť jeden či dva koláče, to je pre vychýreného pekára nemožné. Cesto musí byť najmenej z desiatich kíl múky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za tie roky praxe Vladimír už ani suroviny na kysnuté koláče neváži. Má to, ako sám hovorí, v rukách.

„Je to jednoducho moja záľuba. Moje koláče idú do Holandska, Austrálie, Nemecka, Talianska, Rakúska či Ameriky. Mám radosť z toho, že sám niekomu urobím radosť,“ zdôraznil Polomčan.

SkryťVypnúť reklamu

Jeho záľuba v pečení koláčov začala pred 25 rokmi, kedy prvýkrát piekol tradičné polomské koláče na miestnu svadbu.

Odvtedy sa jeho dve pece nezastavia. A keďže pečie vo veľkom, bez šikovných pomocníčok a pomocníkov z obce by to nestíhal. Cesto miesia v koryte. Korytá má na 30, na 50 i na 60 kíl múky. Najdôležitejšie je cesto poriadne vypracovať. Základom úspechu je aj dobre vykúrená pec.

„Dovolím si povedať, že v tom by ma málokto tromfol. Za tie roky mám už vyskúšané ako rozkúriť, aby koláče neboli spečené, či surové. Aký spodok, taký vrch koláča musí byť. Do pece nakladiem dvakrát. Plameň musí dobre opáliť vrch pece. Najlepšie je bukové drevo, lebo z neho je uhlie. Uhlíky sú dobré na vykúrenie spodku pece. Keď uhlíky zmiznú, viem, že je pec pripravená,“ vyzdvihol dôležitosť správneho vykúrenia V. Lišuch. Do jednej pece pritom vojde až desať pekáčov.

SkryťVypnúť reklamu

Pečie, tká i vyrába metly

Žiadna svadba, krstiny či narodeninová oslava v doline sa nezaobíde bez koláčov V. Lišucha. Vlani spolu s pomocníkmi piekli aj dvakrát do týždňa.

„Najviac na Vianoce. Napiekli sme zo 460 kíl múky. Pece išli deň i noc. Dva metráky maku sme spotrebovali. Za celý rok to boli štyri metráky. Múky sme spotrebovali sedem metrákov. Pečiem už 25 rokov, no stále sa učím. Škoda, že sa toho mladí nechytajú. Ja naučím každého, kto bude mať záujem, neodnesiem si to do hrobu. No dnes sa mladým nechce veľmi robiť,“ zamyslel sa Vladimír, ktorého povesť hovorí za všetko.

Lebo Vladove koláče sú vychýrené až v druhej doline a nik nenapečie polomské koláče tak ako on.

Šikovné ruky na pečenie vraj zdedil po starej mame. Aj tá vypekala výborné koláče. Okrem pečenia je však Polomčan veľmi zručným remeselníkom. Po večeroch tká na krosnách koberce, vyrába trstené metly.

SkryťVypnúť reklamu

Koláče z hrubej múky sú suché

A čo všetko spod šikovných rúk Vladimíra a jeho pomocníčok vychádza?

Jednoducho chutné sladké dobroty. Kúchen – kysnutý koláč s hrozienkami, obyčajné čisté cesto bez prísad. Najlepšie chutí k juche – kapustnici. V Gemerskej Polome ho podávajú vždy na konci roka pri veselici. Krásne dočervena upečený. Potom sú to rošťky – plnené makom, orechmi, kakaom, kokosom, pre každého podľa chuti.

„V Holandsku je však mak zakázaný, tak tam sme piekli s figami a orechmi,“ pridal zaujímavú historku majster pekár.

No a najtypickejšími polomskými koláčmi sú beräce. „Tie nikde inde ako u nás nepečú. Sú plnené, dvojpletkové. Teda spletieme dva koláče do vrkoča, sú plnené dvoma rôznymi plnkami. Tie ľudia obdivujú najviac.“

A čo by Vladimír odporúčal gazdinkám? „Najdôležitejšie je správne vyrobené a odstaté cesto, vyhriata pec, žiadna plynová či elektrická rúra a ešte kombinácia rôznych múk. Ja osobne využívam rôzne druhy hladkej aj polohrubej múky. Do koláča kombinujem aj šesť či sedem druhov. Hrubú múku nedávam, lebo koláč upečený z nej je na druhý deň suchý a ostrý,“ prezradil tajomstvo úspechu Vladimír.

Ako dodal, koláčový maratón odštartuje v tomto roku už začiatkom apríla, kedy má už objednávky na prvé svadby.

Obľúbený koláč vraj nemá. Sem-tam nejaký ochutná, aby vedel, či dobre napiekli. No pri takom množstve koláčov, ktoré napečie počas roka, mu už chuti na ich jedenie akosi neostáva.


roko_polomskekolace_2_260213_archiv_res.jpg
Pri práci. S pomocníkmi miesi cesto na koláče. Foto: archív v. l.
roko_polomskekolace_3_260213_sim_res.jpg
Za krosnami. Po večeroch tká Vladimír nádherné koberce. Foto: šim

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 462
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 242
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 074
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 848
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 470
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 166
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 938
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 132
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  2. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  4. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  5. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  6. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  7. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  8. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 076
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 046
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 106
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 060
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 622
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 407
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  2. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  4. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  5. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  6. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  7. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  8. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 076
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 046
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 106
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 060
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 622
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 407
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu