Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Fašiangové dobroty varili v poľnej kuchyni

Na fašiangové tradície nezabúdajú ani v Kolinovciach. Cez víkend sa obcou šírila príjemná vôňa zabíjačkových špecialít.

Pojazdná vojenská kuchyňa. V Kolinovciach v nej varili zabíjačkové špeciality. Na snímke Martin a jeho pomocník.Pojazdná vojenská kuchyňa. V Kolinovciach v nej varili zabíjačkové špeciality. Na snímke Martin a jeho pomocník. (Zdroj: šim)

Tie pripravovali miestni kuchári v pojazdnej vojenskej poľnej kuchyni. A bolo čo ochutnávať.

KOLINOVCE. Na zabíjačku sa vstávalo už o piatej ráno. Od šiestej sa už pracovalo na 130–kilovom prasiatku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šikovní majstri mäsiari a kuchári pripravovali tradičné pochúťky. Klobásky, jaternice, pečené mäsko s kyslou kapustičkou aj ovarovú polievku na Spiši známu ako grajzupa.

„Dá sa z toho pripraviť asi dvesto porcií,“ zdôraznil kuchár Martin. Spolu s ním zabíjačkové dobroty pripravovali Dalibor, Vlado, Marek a Michal.

SkryťVypnúť reklamu

„Ja osobne mám najradšej grajzupu a pečené mäso s kapustou. Samozrejme, aj na hurkovine si veľmi rád pochutím,“ prezradil kuchár Martin.

Našej pozornosti neušlo, že zabíjačkové jedlá pripravovali v pojazdnej vojenskej kuchyni. Podľa Martina je to výborná vec. Kotly aj nádoby na varenie sú na jednom mieste, na dvoch kolesách.

„Má tri kotly na varenie, kde pripravujeme mäso aj polievku. Bočné nádoby sú na vriacu vodu, na čaj a na umývanie riadu. V tejto pojazdnej kuchyni pokojne pripravíte celý nedeľný obed aj pre susedov,“ poznamenal s úsmevom Martin.

Na zabíjačku vedľa obecného úradu prišli nielen domáci, ale aj hostia z okolia. Dobrú náladu nepokazil ani štípajúci mráz.

Autor: šim

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu