Jedným z nich bol cesnak, ktorý mal zabezpečiť zdravie po celý rok. Nechýbala modlitba či halušky. Pred blížiacimi sa sviatkami ponúkame malú inšpiráciu.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. S prípravou sa začínalo už v skorých ranných hodinách. „Do východu slnka museli byť napečené koláče i chlieb,“ zdôraznila Mária Vlčáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi, ktorá pripravila krátky exkurz do histórie.
Prvým chodom bol alkohol – pálenka, vínko či hriate. Nasledovali múčne jedlá ako opekance s makom, známe tiež ako pupáčiky či bobaľky.
Tradičným štedrovečerným koláčom bol tzv. kračún alebo štedrák. Po koláči nasledoval cesnak, ktorý mal utužiť zdravie.
“Chýbať nemohol ani chlieb s medom. Ten ako Boží dar mal vždy na stole svoje zvláštne miesto. Uložený v miske, zakrytý ľanovým obrúskom ostával na stole až do nového roka, do Troch kráľov. Bol to chlieb, ktorý vydržal celé sviatky ako čerstvo napečený,“ uviedla M. Vlčáková.
Ďalším chodom boli oblátky a polievka. Najčastejšie kapustová, strukovinová, rybacia alebo kyslá obilná polievka.
„Hlavným jedlom boli halušky alebo pirohy. Obľube sa tešilo rôzne figurálne pečivo. Na Štedrý večer sa nejedla hydina, ľudia verili, že hydina rozhrabáva bohatstvo v dome, naopak bravčové mäso znamenalo hojnosť,“ dôvodila.
A čo nasledovalo po štedrovečernej hostine? Tak ako aj teraz prišlo obdarovanie. „Najväčším darom na Vianoce však neboli hračky, oblečenie či mobily, ale koleda a vinš so zdravím či Božím požehnaním do nového roka,“ dodala M. Vlčáková.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.