Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Hojná úroda jabĺk prináša Gemerčanom radosť i starosť

Tento rok je pre záhradkárov, ale i obyvateľov miest či obcí aj v Gemeri výnimočný predovšetkým bohatou úrodou jabĺk.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Karol Csobádi)

Tento rok je pre záhradkárov, ale i obyvateľov miest či obcí aj v Gemeri výnimočný predovšetkým bohatou úrodou jabĺk a takmer každá záhrada poskytuje okoloidúcim navlas rovnaký pohľad. Jablone sú posiate úrodou a konáre, hlavne tie tenšie, sú pod ťarchou jabĺk poprehýnané k samej zemi. Záhradkári tvrdia, že im bohatá úroda prináša radosť, ale dlhoročné skúsenosti hovoria, že o rok ich bude, naopak, nedostatok. Zároveň nastávajú aj starosti, čo si s toľkou úrodou počať.

GEMER. Najjednoduchšie je zbaviť sa prebytočného množstva jabĺk odvozom do výkupní, ktoré následne zabezpečia ich prepravu do spracovatelských firiem, prevažne na výrobu jablčného octu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Počas dvoch týždňov sme ich vykúpili niekoľko ton. Bol už problém aj so samotnou prepravou. Ľudia neustále chodia a musím priznať, tie padanky sú niekedy také krásne, až mi je ľúto sa ich zbaviť,“ uviedla jedna z oslovených nakupovačiek.

Pred časom sa už otvorili aj brány páleníc. Aj keď tá pravá sezóna sa začne až okolo novembra, nateraz sú hitom letné jablká, z ktorých sa vyrába calvados. Podomácky sa môžu vyrobiť mušty či vína.

„Jesenné jablká prakticky až teraz dozreli a majú vysokú cukornatosť, až pätnásť percent, čo je skutočne mimoriadne vysoká hodnota. Doteraz sme pálili z letných jabĺk. Poniektorí ich nechceli spracovať a mali obavy pred malou výťažnosťou, ale celkom dobre to vyšlo a odchádzali spokojní,“ povedal Emil Fafrák z pálenice v Gemerskej Polome.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepšie sú jonatánky

Na uskladnenie je najlepšia jonatánka. Je to v regióne Gemer najviac uznávaná odroda. Medzi ďalšie patria renety a taktiež ľudovo nazývané „kožovky“, nakoľko je v nich pomerne veľa šťavy a sú veľké. Leto bolo suché, ale aj napriek tomu sú jablká šťavnaté.

„Ovocie je trochu menšie, ale je ho dostatok. Pomohli jesenné dažde v týchto dňoch a neskôr pomože aj ranná rosa, aby strom cez lístie nabral dostatok vlahy. Hovorí sa, že sa majú oberať, keď ich poštípe prvý mráz. Aby jabĺčka dlhšie vydržali, mali by sa uložiť do vlhkých pivníc a teplota by nemala byť vyššia ako 4 – 5 stupňov. Najvhodnejšie je použiť pivnicu zabudovanú v zemi bez betónového podkladu, nakoľko betón vysušuje, a preto je vhodnejší zemný podklad,“ pokračoval E. Fafrák.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem uskladnenia a pečenia sa z jabĺk môžu vyrobiť detské výživy, klasické kompóty a samozrejme konzumujú sa aj čerstvé.

„Za našich čias sme jabĺčka nakrájali na kolieska a sušili v rúre. Tie sme potom uskladňovali v papierových či plátených vrecúškach, aby nám vydržali až do Vianoc. Taktiež sme ich používali namiesto ozdôb spolu s orechami na vianočný stromček,“ zaspomínala osemdesiatročná pani Marta z Brdárky.

Jablkový syr

Prednedávnom na internete objavila Anna zo Štítnika recept, ktorý nepoznala, a tak ho vyskúšala.

„Volalo sa to jablkový syr. Recept je nasledovný: Očistené jablká sa rozvaria. Následne sa to ochutí cukrom, vanilkou či škoricou, pričom gramáž sa určuje od oka. Potom sa tá masa buď odparuje, kým nezhustne, alebo sa môže iba čiastočne odpariť a primieša sa želírovací cukor. Keď je to dostatočne tuhé, môžeme plniť buď do zaváracích pohárov, alebo do nádob. Poháre som skúšala, ale nakoľko tá masa veľmi stuhla, dala som prednosť nádobkám, v ktorých sa potom asi deň ešte nechá úplne stuhnúť. Dá sa to potom pekne vyklopiť a krájať nožom na plátky,“ podelila sa s novým receptom pani Anna zo Štítnika.

Ak už vyčerpáte všetky možnosti a jabĺčka na vás budú naďalej zízať spod jabloní, bolo by na škodu veci jednoducho ich vyhodiť. Veď v zimných mesiacoch môžu poslúžiť aj ako krmivo pre lesnú zver.

Recept

Jablkový krémovník

Suroviny: 400 g mrazeného lístkového cesta,1/2 l šľahačkovej smotany,1 vanilínový cukor,1 stužovač na šľahačku.

Plnka:1 kg jabĺk, šťava z 1 citróna, 0,4 l vody, 1 lyžica mletej škorice, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g vanilkový puding (zlatý klas).
- škoricový cukor na posypanie

Postup:Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, vyvaľkáme na veľkosť plechu, popicháme vidličkou a upečieme.

Plnka: Očistené a pokrájané jablká dáme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, 0,3 l vody, kryštálový, vanilkový cukor, škoricu a povaríme do mäkka. Uvarené jablká zahustíme vanilkovým pudingom (resp. zlatým klasom) rozmiešaným v 0,1 l vody, zmes za stáleho miešania krátko povaríme, až puding zhustne a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom.

Na vychladený plát nanesieme jablkovú zmes, potom šľahačku, prikryjeme druhým plátom cesta, mierne pritisneme a na niekoľko hodín dáme zatuhnúť do chladničky. Hotový koláč posypeme škoricovým cukrom.

kcs

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 023
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 622
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 157
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 287
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 275
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 155
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 002
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 853
  1. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  2. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  5. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  6. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  7. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 761
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 848
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 607
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 154
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 910
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 574
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 151
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 742
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Pellegrini

Strana, ktorá vznikla ako alternatíva k Smeru a sľubovala slušnosť, dnes legitimizuje vládu extrémistov a dezinformátorov.


34
Viktor Vincze

Vincze viedol v televízii spravodajské odbory.


a 1 ďalší 41
Donald Trump telefonoval v pondelok s Vladimirom Putinom.

Trump a Putin volali zhruba dve hodiny.


63
V strede končiaci starosta Petržalky Ján Hrčka, vľavo jeho nástupkyňa Iveta Jančoková.

Končiaci starosta sa kontrolám nebráni.


a 1 ďalší 11
  1. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  2. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  5. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  6. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  7. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 761
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 848
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 607
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 154
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 910
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 574
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 151
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 742
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu