JABLONOV NAD TURŇOU. Domáci, ale aj obyvatelia okolitých obcí či Rožňavy, prišli na tohtoročný štvrtý ročník Oberačkového festivalu do Jablonova.
Týmto festivalom sa inšpirovali organizátori v neďalekom Maďarsku. „Jablonov je viničná dedina a práve teraz je čas na zber úrody, ale zároveň na oslavu a aj oddych,“ zhodli sa dve z organizátoriek, Magda Vojakovičová a Valéria Kalas z miestnej organizácie Csemadoku.
„Sme veľmi radi, že každým rokom sa počet návštevníkov zvyšuje,“ povedala spokojne M. Vojakovičová.
Festival začal slávnostným sprievodom dole dedinou. „V sprievode okrem ľudí nechýbal viničom ozdobený traktor, ale aj požiarne auto,“ uviedli organizátorky.
Tento rok sa organizátori obliekli do cigánskych masiek. Za štvorročné pôsobenie už boli oblečení aj v zdravotníckom oblečení, či v krojoch.
Podstatu celého podujatia zhrnul Norbert Bize, tunajší rímskokatolícky kňaz. Ten na začiatku pokrstil veniec, ktorý symbolizuje dobrú úrodu.
„Podstatou je, aby tunajší ľudia mali aspoň jeden deň v roku, keď sa môžu zapojiť do kultúrneho života obce, ale aj sa zabaviť. Naozaj každý, kto sem prišiel sa mohol stretnúť s dobrými ľuďmi a s dobrou náladou.“
Oberačkový festival je o dobrej nálade, o stretnutiach, ale chýbať nemôže ani dobré jedlo.
Čo sa jedla týkalo, každý jeden z návštevníkov si mohol prísť na svoje. Pre prítomných boli pripravené domáce koláče, tradičný fazuľový guláš, plnená kapusta, boršč, huspenina a aj fašírky.
O jedlo sa postarali organizátori, ale aj desať ľudí v stánkoch, ktorí pre návštevníkov navarili tieto chutné domáce tradičné jedlá.
Vypúšťali balóny šťastia
V kultúrnom programe sa vystriedali folklórne skupiny z okolitých dedín.
„Tento rok k nám prišli z Hrhova, zo Silickej Jablonice, domáci z Jablonova, z Krásnohorskej Dlhej Lúky, z Hrhova a aj hostia z maďarského Szilvásváradu,“ vymenovali obe organizátorky. Dôraz sa aj v tomto prípade kladie na tradície.
Festival sa končil zábavou a po zotmení sa do neba vypúšťali balóny šťastia.
Katka z Moldavy nad Bodvou prišla na festival prvýkrát. Prijala pozvanie od svojej sestry.
„Veľmi sa mi tu páči. Ľutujem, že sme neprišli aj na predchádzajúce ročníky,“ nešetrila chválou. „Určite sa zúčastníme aj budúci rok,“ dodala.
Rovnaký názor mali aj ďalší opýtaní. „Každým rokom je to stále lepšie a lepšie,“ povedal domáci Gabriel Bene.
Okrem vystúpení a rôznych krojov, bol spokojný aj s jedlom. „Jedlo bolo super, vyskúšal som napríklad kapustu,“ zhodnotil.
Autor: tin
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.