Jedinečnou možnosťou je aj šanca nahliadnuť do unikátnych pivničiek na zemiaky, ktoré sa nachádzajú iba v Liptovskej Tepličke.
LIPTOVSKÁ TEPLIČKA. Včera a dnes pripravili organizátori pre turistov a všetkých záujemcov Dni ekologického poľnohospodárstva
Cieľom spoločenskej akcie je oživenie cestovného ruchu a propagácia ekologického poľnohospodárstva v Liptovskej Tepličke.
„Minulý rok sme to organizovali predovšetkým pre miestnych obyvateľov. Tento rok to sú dva dni s bohatším programom a sľubujeme si väčší záujem verejnosti,“ uviedla predsedníčka predstavenstva PPD Liptovská Teplička Anna Glejdurová.
Dnes sa ukážky spojené s kultúrnym programom uskutočnia v čase od 14. do 16. hod.
V areáli pod miestnym amfiteátrom a v blízkom okolí Liptovskej Tepličky nájdete ukážky starodávnej aj modernej poľnohospodárskej techniky, na horských pasienkoch ekologického chovu zvierat či náučnú prednášku o hospodárení na gazdovskom dvore.
Gazdovstvo sa pomaly vytráca
„Pre návštevníkov sme pripravili aj ochutnávky bioproduktov – zemiaky, syr, mlieko, bryndza i mäso, a to čerstvé i upravené na rôzne spôsoby. Nachystali sme aj súťaže v hode vidlami, šikovnosti a zručnosti. V provizórnom kine sa premietajú obrázky, ako sa hospodárilo na poliach kedysi,“ dodala Glejdurová.
„V obci už ľudia tradične na vlastnom veľmi nehospodária, oproti minulosti je to v ďaleko menšej miere. Väčšinou to sú rodiny, v ktorých sa to dedí z pokolenia na pokolenie,“ povedala kultúrna referentka obce Liptovská Teplička Katarína Fedorová.
Tradičným spôsobom gazdovania prežila celý život aj miestna rodáčka Anna Madačová. „S mužom sme hospodárili na poliach, na jar sme sadili, potom sme chodili na seno a koncom leta sme zberali úrodu. Neoddychovali sme ani v zime, keď sme priadli a tkali. Bola to ťažká práca, ale bavila nás. Chovali sme aj hovädzí dobytok, ovce a prasatá,“ opísala Madačová život na hospodárskom dvore nielen v Liptovskej Tepličke.
Na svete nemajú pár
Počas akcie sú sprístupnené aj unikátne pivničky na zemiaky. Jedinečnými ich robí vápencovo-dolomitové zloženie kopca, v ktorom sú vyhĺbené kolmo do zeme podobne ako studňa. Hĺbka niektorých dosahuje až dva a pol metra.
„Na vrchu sú prekryté drevenými kolmi a zemou, takže vlhkosť sa z pivníc vyparuje a sú celoročne suché. Kto si pivnicu zamuroval, ten to trpko oľutoval,“ opísala tajomstvo pivničiek Anna Glejdurová.
Potraviny sú v nich skladované pri stálej teplote okolo 5 stupňov počas celého roka.
Známe pivničky síce stoja na obecnom pozemku, ale sú vo vlastníctve jednotlivých rodín z dediny. Obec ich tento rok zmapovala a vyzvala majiteľov na ich vzornú údržbu.
„Snažíme sa ľuďom prízvukovať, že pivničky sú naše hodnoty, ktoré si musíme zachovať a starať sa o ne. V svahu sa ich nachádza viac ako štyristo,“ ozrejmila Fedorová.
„Naše pivničky nemajú páru na celom svete. Postavili ich naši otcovia a dedia sa z pokolenia na pokolenie. Zemiaky a zelenina v nich vydržia od zberu až na ďalší rok do novej úrody,“ povedala Mária Mezovská.
Liptovská Teplička. Tradície si tu ctia.
Hod vidlami. Atraktívna disciplína lákala návštevníkov.
Pivničky na zemiaky. Domáci na ne nedajú dopustiť.
Obľúbené ochutnávky. Najväčší záujem bol o jahňací guláš. Foto k článku: Marek Nemec
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.