SMIŽANY. Sezóna pálenia alkoholu sa na Spiši ešte len rozbieha, keďže ovocie dozrieva o čosi neskôr ako na juhu. Kým vlani bola cukornatosť ovocia nižšia, v tomto roku je to o čosi lepšie. Práve cukornatosť sa podpisuje pod kvalitný alkohol.
Jozef Szabó začínal so starou pálenicou na drevo, dnes vypaľuje na plne automatizovanej dvojkotlovej technológii.
Na začiatku sezóny páli dvakrát až trikrát za deň, v októbri až novembri ide jeho pálenica nonstop.
Kým v minulosti k Jozefovi chodili páliť alkohol poväčšine starší ľudia, za ostatné roky záujem vzrastá medzi tridsiatnikmi, štyridsiatnikmi.
Páliť alkohol ku nemu chodia zákazníci od Košíc, Prešova či Červeného kláštora.
Spišiaci najčastejšie prinášajú na vypálenie čerešne, hrušky, o čosi menej marhule či drienku, ale aj trnky. V ostatných rokoch sa do popredia dostávajú aj jablká.
„Doniesli mi však už aj maliny, čučoriedky či jahody. Dokonca aj červenú repu. No my sme ovocná pálenica, tak tieto veci nepálime. Rovnako ak mi prinesú nekvalitný, plesnivý kvas, nevezmem ho,“ zdôraznil Jozef.
Do popredia jablkovica
V pálenici vypálený alkohol má v priemere 62 %. Správnym pomerom vody sa z neho urobí požadovaný produkt.
„Napríklad teraz som zo 100 litrov kvasu vypálil 9 litrov marhuľovice. Zákazník chce mať z neho 52 % alkohol, takže ho budem riediť jedným decilitrom vody na jeden liter. Destilát, ktorý má okolo 50 – 52 %, je najlahodnejší. Preto aj zákazníci chcú najviac tieto percentá,“ vysvetlil Jozef.
Čo sa týka chuti, podľa neho každá pálenka, ktorá je kvalitne vypálená, je dobrá.
„Zo skúsenosti viem, že ženám najviac chutí hruškovica kvôli výraznej vôni. Muži majú radšej trpkejšiu slivovicu či trnkovicu. V ostatných rokoch ide do popredia jablkovica. Jabĺk je u nás dosť,“ uviedol.
Nekoštuje štamperlíkmi
Páliť po domácky alkohol tento odborník neodporúča.
„Do alkoholu nevidíte, škodlivý metylalkohol sa premieša s etylalkoholom. Moderná technológia páleníc dokáže toto riziko eliminovať na minimum,“ zdôraznil.
Za tie roky mal veľa príjemných skúseností, no našli sa aj tie menej príjemné.
„Raz za mnou prišiel jeden pán s pálenkou, ktorú kúpil od iného muža a ten mu predložil doklad, že bola vypálená u mňa. Vravel, že od neho kúpil 15 litrov pálenky, ale že nie je dobrá. No ja som mu povedal, že som vypálil len 8 litrov. Zvyšok si ten dotyčný dopálil doma a takúto pálenku potom predal aj s potvrdením. Bohužiaľ, aj takto to niekto zneužil.“
Jozefa sme sa opýtali, ako je to s ochutnávaním vypáleného produktu.
„Ak by som mal ochutnávať po štamperlíku z každého varu, bola by to katastrofa. Len si kvapnem malú vzorku na ruku, ovoniam a olížem, či je dobrý,“ dodal s úsmevom J. Szabó.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.