Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Muchotrávka chutí v polievke aj opražená na masti

Mária Mrázová zo Smolníka je náruživá hubárka. Varí polievku z muchotrávky, diviaky odohnala hudbou z mobilného telefónu.

Mária Mrázová huby zvykne porozdávať, doma má už len posledné zásoby.Mária Mrázová huby zvykne porozdávať, doma má už len posledné zásoby. (Zdroj: Erika Karasová)

Mária Mrázová zo Smolníka je náruživá hubárka. Bez preháňania si zaslúži aj pomenovanie odvážna. Varí polievku z muchotrávky, diviaky odohnala hudbou z mobilného telefónu.

SMOLNÍK. Hoci má 62 rokov, ráno vyrazí do lesa a domov sa vráti poobede. Tvrdí, že práve medzi stromami a uprostred zelene zabúda na všetky svoje choroby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Táto hubárka zo Smolníka má svoje miesta, kde pokope rastie dvadsať aj tridsať húb.

Smolnícke lesy sú podľa jej slov síce krásne, ale na druhej strane samá skala. Veľmi zradné sú tu miesta po banskej činnosti.

SkryťVypnúť reklamu

„Sú tu prepadliská, na ktoré treba dávať pozor. Všimla som si, že po zime stále pribudnú nové,“ upozornila nás M. Mrázová.

Najradšej na svojich potulkách zbiera suchohríby, pretože majú nádhernú vôňu a vraj aj najlepšie chutia.
Táto hubárka bez obáv zbiera v lese muchotrávku červenkastú.

„Hubárčim už od detstva, naučila ma to moja prababka, ktorá mala vtedy 70 rokov. Huby rozoznám, teda aj spomínanú muchotrávku od tých, čo sú smrteľne jedovaté. Chuťou je podobná ako bedľa. Aj je taká akoby mäsitá. Varím z nej polievku so zeleninou a mrveničkou alebo ju opražím na bravčovej masti. Je to naozaj pochúťka,“ tvrdí sympatická hubárka.

Čo je však na škodu veci, podľa slov tejto hubárky, muchotrávky veľmi rýchlo napádajú v prírode chrobáky.

Srnky a jelene stretáva bežne

Na svojich potulkách stretáva M. Mrázová aj všakovaké zvieratá. Nehrá sa však na žiadnu hrdinku, preto sa vždy snaží nájsť si do lesa spoločnosť.

SkryťVypnúť reklamu

„Stretnúť srnky či jelene už pokladám za normálne. Raz, keď som bola v lese so susedkou, sme cestou videli poriadne veľkú kopu po medveďovi. Aj sme sa trocha báli, či maca nebodaj nestretneme. Alebo stretla som aj skupinu diviakov, váľali sa v bahne. Bolo to ráno okolo pol siedmej. Nebolo mi všetko jedno. Rýchlo som pozerala po okolí, na ktorý strom by som vyliezla. Potom som však pustila z mobilu čo najhlasnejšie hudbu, diviaky ušli,“ opísala svoje príhody v lese M. Mrázová.

Každý rok zvykne nasušiť sedem päťlitrových fliaš húb. Najväčšiu radosť však má, ak to, čo nazbiera na svojich hubárskych potulkách, aj rozdá.

V týchto dňoch sa teší na tohtoročnú sezónu. Ako nám povedala, huby sú najlepšie na začiatku septembra alebo v auguste.

„Dôležité však je, aby v lete pršalo, iba vtedy bude dobrá sezóna. Nemusia to byť silné či vytrvalé dažde. Hlavné je, nech z času na čas zaprší,“ tvrdí M. Mrázová.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 894
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 423
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 265
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 551
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 074
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 924
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 629
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu