Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Včelári pod Tatrami sa obávajú nedostatku medu

Napriek úspešnému zazimovaniu včelstiev sa včelári pod Tatrami obávajú katastrofálnej sezóny.

Jozef Zeman. Obáva sa, že tento rok bude horší ako minulý.Jozef Zeman. Obáva sa, že tento rok bude horší ako minulý. (Zdroj: mv)

Veľké sucho spôsobilo, že kvety neprodukujú nektár a včely ho majú tak akurát na svoju spotrebu. Včelári sa obávajú, že produktu bude oveľa menej, ako obvykle. Odraziť sa to môže aj na konečnej cene medu.

KVETNICA. Svoje dojmy z príprav na leto nám prezradil včelár z popradskej mestskej časti Kvetnica Jozef Zeman.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Mám 58 rodín a všetky zimu prežili, čo ma teší. Aj jar bola pekná, ale príliš suchá,“ povedal.

A tu sa podľa jeho slov začínajú problémy. „Po Veľkej noci začali včely slabnúť. Kvety nevytvárajú nektár a aj keď včely usilovne pracujú, tak to, čo prinesú, spotrebujú pre seba,“ rozhovoril sa včelár.

SkryťVypnúť reklamu

Ak to vraj pôjde takto ďalej, pre včelárov to bude znamenať katastrofálny rok. „Čakáme na hlavnú znášku, pretože kvitne malina lesná. Z repky včely nedonesú nič, lebo tento nektár je suchý. Kým s ním včela priletí späť, všetko spotrebuje pre svoju potrebu,“ vysvetlil.

Jozef Zeman med zatiaľ ešte nevytáčal, lebo podľa vlastných slov nemá aký. „Bude ho asi menej. Modlíme sa, aby zapršalo a potom by sa to mohlo zlepšiť,“ dúfa.

Podľa Zemana sa to všetko môže odraziť na cene medu. „Počas zimy včelári nanosili do včelína vyše päťsto kíl cukru, plus treba pripočítať prácu a náklady na včelstvá a to sa rovná vyššej cene za med.“

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu