Pod Tatrami sme zvyknutí, že počasie je nestále a robí si viac–menej, čo chce. Vrásky na čele spôsobuje aj zmrzlinárom, ktorí sa musia podľa počasia každý deň orientovať. Ako tvrdia, zlé počasie je pre nich prirodzená strata. Popradčania však radi využijú každú možnosť dať si niečo studené.
POPRAD. Abi Rešiti šéfuje v Poprade reštaurácii spojenej s predajom zmrzliny. Pod Tatrami má s týmto osviežujúcim pokrmom viac starostí ako radostí.
„Vždy, keď začne pršať a ochladí sa, musí ísť zmrzlina preč. Vydrží maximálne jeden deň predaja a do večera sa musí predať,“ povedal.
V posledných dňoch sa striedalo chladné počasie s teplejším a Rešiti to musel riešiť, aj keď ho to v Poprade neprekvapuje.
„Každý deň musíme robiť zmrzlinu novú. Teda ak sa zhorší počasie a zmrzlina ostane, treba ju dať preč. Je to prirodzená strata pre podnikateľa,“ dodal.
Peter Puškáš stavil vo svojom stánku na ľadovú drvinu. Tá vraj vydrží aj premenlivé teploty. Problém je podľa neho skôr v ľuďoch.
„Pokiaľ v Poprade klesne teplota pod štrnásť stupňov, tak tieto veci sú nepredajné, aj keď má ľadová drvina oveľa vyššiu trvanlivosť ako zmrzlina. Dá sa rozmraziť a opäť zamraziť,“ vysvetlil podnikateľ.
Podtatranci milujú zmrzlinu
Popradčania sa radi osviežujú hocičím studeným a využívajú na to každú vhodnú chvíľu. „Rada si dám zmrzlinu. Toto je však zatiaľ iba moja druhá od skončenia zimy, lebo viac príležitostí nebolo,“ povedala Lucia Lunterová.
Tomáš Fecko si na námestí vychutnával ľadovú drvinu. „Mne je to jedno, čím sa v lete schladím. Konečne som si aj ja mohol vychutnať niečo studené a je mi jedno, či je to zmrzlina, alebo ľadová drvina. Všetko studené je super,“ dodal Fecko.
Dana Budzáková má zmrzlinu veľmi rada. „Stihla som si dať už niekoľko a vychutnávam si ju vlastne vždy, keď sa dá,“ uviedla.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.