Chlieb je našou základnou potravinou. Siahame po ňom denne. V Spišskej Novej Vsi máme viacero pekární, ktoré vyrábajú kvalitný chlieb a pečivo. Aká je ponuka v miestnych supermarketoch, nájdeme v nich aj spišský chlieb? Zisťovali sme za vás.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Obchodné reťazce pri zásobovaní chlebom a pečivom spolupracujú s rôznymi dodávateľmi. Nielen z nášho regiónu, ale z celého Slovenska.
Pre Tesco Extra v Spišskej Novej Vsi dodáva približne 20 druhov chleba a pečiva miestna pekáreň MPC Cessi.
„Okrem lokálneho výrobcu do Tesco Extra dodávajú pečivo a cukrárenské výrobky desiatky slovenských výrobcov. Spomedzi nich napríklad Záhorácke pekárne a cukrárne, Pečivárne M.E.J.D., United bakeries trade Slovakia, Vamex Košice alebo Framipek,“ prezradil hovorca Peter Sklenár.
V predajniach COOP Jednota si môže zákazník vybrať chlieb a pečivo z novoveských pekární MPC Cessi, Paciga, PD Čingov zo Smižian, liptovského Lippeku a Tatrapeko Svit.
V Lidli majú v predaji prevažne chlieb a pečivo z vlastnej výroby, časť sortimentu dodáva košický Vamex.
Hypernova v Spišskej Novej Vsi stavila tiež na vlastnú produkciu, ale v regáloch nájdete aj čerstvé výrobky z MPC Cessi.
Hovorkyňa spoločnosti Billa Andrea Sitárová uviedla, že pri čerstvom chlebe a pečive sa vždy snažia spolupracovať s regionálnymi dodávateľmi.
„Je to tak aj v prípade predajne Billa v Spišskej Novej Vsi, kde nám pečivo dodáva prešovská prevádzka spoločnosti Penam a firmy Vamex z Košíc a bratislavskej Grotto.“
Dôležitá je vzdialenosť
Vedúci úseku reklamy z Kauflandu Martin Gärtner potvrdil, že pekárenské výrobky pečené priamo v ich obchodných domoch dopĺňajú na celom Slovensku sortimentom regionálnych výrobcov.
„Pri ich výbere je okrem kvality dôležitá aj vzdialenosť od zásobovaných obchodných domov, aby bola zachovaná čerstvosť výrobkov v prospech zákazníka. V Spišskej Novej Vsi spolupracujeme so spoločnosťou MPC Cessi. Z jej sortimentu ponúkame niekoľko druhov štandardných chlebových výrobkov a pečív, nechýba však ani sladké pečivo. Najobľúbenejšími výrobkami sú práve chleby a klasické rožky, ale aj grahamové pečivo a niektoré sladké výrobky,“ upresnil.
Spišský chlieb najlepší
Akému chlebu dávajú prednosť, na to sme sa opýtali niekoľkých zákazníkov.
„Ja veľmi obľubujem chlieb z MPC, najlepšie nekrájaný. Som naň zvyknutá, neviem si ho vynachváliť. Nekruší sa a vydrží dlho. Manžel je trochu silnejší a preto dáva prednosť radšej celozrnným výrobkom. Chutia mu,“ povedala Zuzana Jasečková.
„Najradšej mám pšenično–ražný tmavý chlieb z Klasu. Je zdravší ako biely, snažím sa lepšie stravovať. Z pečiva dávam prednosť viaczrnnej žemli,“ povedal nám Roman Petrovický.
Anna Mikolajová pravidelne nakupuje chlieb z pekárne Paciga. „Vezmem len pol krájaného chleba. Je to praktické balenie, vydrží pre mňa a manžela dva dni. Rožky skoro vôbec nekupujeme, ak, tak len do plnky,“ prezradila.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.