Pre mnohé súčasné deti je táto surovina veľkou neznámou a tak sa učitelia formou hier snažili o to, aby chlebová desiata končila čo najmenej v koši.
POPRAD. Riaditeľka Spojenej školy Letná Viera Grohová pripomenula, že deti nie sú zlé, len konajú tak ako sme ich naučili.
„Formou hľadania, bádania, nachádzania a prežívania zážitkov sme začali v projekte Oslava chleba od úplného začiatku. Nestačí len povedať: Nehádž chlieb do koša! Dieťa to musí pochopiť vo vnútri,“ zdôraznila.
Projekt vypracovala učiteľka Spojenej školy Martina Kolcúnová. „Dotazníkom sme zistili, že deti o ceste vzniku chleba vedia veľmi málo. Preto sme začali pekne od podlahy, od najmenších zrniečok. Deti navštívili farmára, pekáreň, venovali sme sa spoločne mlynom a zašli sme aj do rozprávky za vodníkom,“ opísala aktivity, ktoré v škole trvali niekoľko týždňov.
„Vyvrcholilo to celé hromadným pečením chleba, kedy celá škola rozvoniavala čerstvým pečivom,“ dodala Kolcúnová.
Okrem toho sa deti rozprávali s ľuďmi, ktorí prežili koncentračný tábor a niektorí vyvolení natáčali aj bezdomovcov v rámci mediálneho krúžku. „To všetko preto, aby pochopili, že chlieb nie je taká samozrejmosť ako si myslia,“ vysvetlila učiteľka.
Piekli aj predškoláci
O prednášku ako chlieb prichádza na svet sa postarala učiteľka z Materskej školy pri Spojenej škole Letná Božena Kulčárová.
„Deti by mali ku chlebu nadobudnúť úctu a mali by sa oboznámiť s jeho výrobou. Mali by vedieť, že chlieb nemajú všetci ľudia na svete a preto si ho musia vážiť. Deti pracovali s múkou a aj samy piekli. Bolo to pestré,“ uviedla.
Názory
Deťom chlieb chutí
Michelle Bezáková už piekla koláčiky, ale chlieb ešte nie. „Celkom mi chutí, ale nejem ho každý deň. Častejšie jem rožky,“ povedala školáčka.
Súrodenci Markočiovci v škôlke piekli o sto šesť. „Chlebík papám každý deň. Babke s pečením vždy pomáham,“ prezradil Filip Markoči.
Aj Tamarka Markočiová babke pomáha. „Veľmi mi chlebík chutí. Pečiem veľmi rada,“ dodala.
Martinko Jucha je tiež priaznivcom chleba. „Jem ho skoro každý deň. Mamka piekla doteraz sama, ale už jej budem pomáhať. Zistil som, že už obilie je veľmi dôležité a všetko okolo chlebíka je zaujímavé,“ uzavrel škôlkar.
mv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.