Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Hrhovské deti budú samy piecť chlieb

Slovo chlieb sa v Základnej škole v Spišskom Hrhove v okrese Levoča skloňuje každý deň. Na jar tu postavia pekárenskú pec, prvé chleby plánujú upiecť v máji.

Deti. Usilovne sa pripravujú na pečenie chleba.Deti. Usilovne sa pripravujú na pečenie chleba. (Zdroj: kar)

Potrebných 4-tisíc eur získala škola od jednej zo slovenských nadácií.

SPIŠSKÝ HRHOV. Deti sa chlebu venujú takmer na každej vyučovacej hodine. Kalkulujú náklady potrebné na jeho výrobu, na angličtine prekladajú články o chlebe, na slovenčine tvoria recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rámci informatiky vypracúvajú grafické prezentácie o chlebe. V týchto dňoch budú mať v škole ochutnávku.

„Pre projekt sme sa rozhodli aj kvôli tomu, že Spišský Hrhov je známy prezentáciou remesiel. Okrem toho rodičia niektorých našich žiakov pracujú ako živnostníci, deti oboznámime aj s ekonomickou stránkou takejto práce. Žiaci teda nadobudnú základné vedomosti o podnikaní,“ vysvetlil riaditeľ školy Peter Strážik.

SkryťVypnúť reklamu

Na jar do školy príde odborník na stavbu pecí. Sponzor už dokonca škole daroval sto kíl múky a ostatné suroviny potrebné na pečenie.

Upečú aj rómsky chlieb

Každá národnosť má v pečení chleba svoje špecifiká, v Spišskom Hrhove sa nechcú preto zamerať len na ten tradičný slovenský. Jedna z miestnych žien im príde upiecť aj takzvaný rómsky chlieb, ktorý je veľmi jednoduchý.

„Volajú ho marikle a potrebné sú len úplne základné suroviny, ako múka, voda, soľ a droždie,“ uviedol riaditeľ školy.

Na nový projekt sa tešia aj deti. „Páči sa mi, ako na hodine literatúry skladáme vlastné básničky o chlebe,“ povedala nám Michaela Dluhošová.

Emil Školník zase dúfa, že si vyskúša samotné pečenie chleba. „Najradšej mám chlieb s maslom a uhorkou. Verím, že chlieb, ktorý upečieme, bude chutiť tak dobre ako ten z obchodu,“ povedal nám tento piatak.

SkryťVypnúť reklamu

Matúš Jánošík je skôr technický typ a zaujíma ho preto samotná stavba pece. „Ak sa bude dať, rád by som pri tom aj pomáhal,“ poznamenal.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 821
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 340
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 754
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 019
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 863
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 510
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu