Potrebných 4-tisíc eur získala škola od jednej zo slovenských nadácií.
SPIŠSKÝ HRHOV. Deti sa chlebu venujú takmer na každej vyučovacej hodine. Kalkulujú náklady potrebné na jeho výrobu, na angličtine prekladajú články o chlebe, na slovenčine tvoria recepty.
V rámci informatiky vypracúvajú grafické prezentácie o chlebe. V týchto dňoch budú mať v škole ochutnávku.
„Pre projekt sme sa rozhodli aj kvôli tomu, že Spišský Hrhov je známy prezentáciou remesiel. Okrem toho rodičia niektorých našich žiakov pracujú ako živnostníci, deti oboznámime aj s ekonomickou stránkou takejto práce. Žiaci teda nadobudnú základné vedomosti o podnikaní,“ vysvetlil riaditeľ školy Peter Strážik.
Na jar do školy príde odborník na stavbu pecí. Sponzor už dokonca škole daroval sto kíl múky a ostatné suroviny potrebné na pečenie.
Upečú aj rómsky chlieb
Každá národnosť má v pečení chleba svoje špecifiká, v Spišskom Hrhove sa nechcú preto zamerať len na ten tradičný slovenský. Jedna z miestnych žien im príde upiecť aj takzvaný rómsky chlieb, ktorý je veľmi jednoduchý.
„Volajú ho marikle a potrebné sú len úplne základné suroviny, ako múka, voda, soľ a droždie,“ uviedol riaditeľ školy.
Na nový projekt sa tešia aj deti. „Páči sa mi, ako na hodine literatúry skladáme vlastné básničky o chlebe,“ povedala nám Michaela Dluhošová.
Emil Školník zase dúfa, že si vyskúša samotné pečenie chleba. „Najradšej mám chlieb s maslom a uhorkou. Verím, že chlieb, ktorý upečieme, bude chutiť tak dobre ako ten z obchodu,“ povedal nám tento piatak.
Matúš Jánošík je skôr technický typ a zaujíma ho preto samotná stavba pece. „Ak sa bude dať, rád by som pri tom aj pomáhal,“ poznamenal.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.