Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

V Tatrách chýbajú čašníci

Tatry žijú turistickým ruchom a počas sezóny praskajú hotely a penzióny vo švíkoch. V reštauračných zariadeniach však chýbajú čašníci či kuchári.

V reštauráciách... Čašníkov je v Tatrách stále menej.V reštauráciách... Čašníkov je v Tatrách stále menej. (Zdroj: Marek Vaščura)

Podľa prevádzkarov je ťažké dobrého čašníka či kuchára zohnať, nieto ešte zaplatiť.

VYSOKÉ TATRY. Prevádzkar jedného z tatranských hotelov Štefan Vlasatý prezradil, že v súčasnosti rastie generácia, ktorej sa jednoducho nechce robiť. „Mladí sú dotovaní rodičmi a ak sa chcú neskôr postarať o seba sami, tak najradšej hneď ako manažéri minimálne za tisícku mesačne,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa Vlasatého je pri veľkom množstve hotelov, penziónov a reštaurácií ťažké zohnať dobrého pomocníka. „Zo sto adeptov sa nájde možno desať, ktorým sa chce pracovať a aj tí ak natrafia na ponuku zo zahraničia, utekajú tam,“ posťažoval sa.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dodal, za všetko môže trend, ktorý udáva výšku mzdy. „Dlhodobo je gastronómia a hotelierske služby na chvoste. Každý si myslí, že čašníkov a kuchárov uživia tringelty, no nie je to tak,“ dodal.

Priznal sa, že aj on mal problém nájsť schopného človeka. „Od októbra som ho zháňal. Podarilo sa mi to až teraz. Je to aj o podmienkach a prístupe k ľuďom. Ak im viete vychádzať v ústrety, tak si ich aj udržíte,“ vysvetlil.

Absolventi idú von

Hotelová akadémia v Kežmarku ročne vychová desiatky absolventov, no tí často odchádzajú za prácou mimo Slovenska.

Zástupkyňa riaditeľky Hotelovej akadémie v Kežmarku Sylvia Svinteková tvrdí, že absolventov to za hranice ťahá. „Tí, čo boli na praxi v zahraničí a mali tam vytvorené dobré podmienky, sa tam po skončení štúdia vracajú. Je to cenou práce, priemerné mzdy v tomto odbore sú nízke a preto si chodia mladí radšej zarobiť inde,“ povedala.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa nej je snahou mnohých študentov dostať sa po škole hneď na vyššiu úroveň. „Chcú si otvárať vlastné prevádzky, alebo manažovať. V zahraničí tento sen dokážu splniť,“ doplnila Svinteková.

Podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách Petra Chudého hotely a reštaurácie zákonite počas sezóny hľadajú výpomoc navyše.

„Turistov je viac, musia personál doplniť,“ uviedol a zdôraznil, že sami zamestnávatelia radšej zamestnajú človeka na kratšie obdobie, respektíve sezónu, pretože je to pre nich výhodnejšie.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 869
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 395
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 263
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 616
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 052
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 905
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 590
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu