Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Ohňostroj nemali na Silvestra, ale na Tri krále

Gelničania oslávili sviatok Troch kráľov zabíjačkou aj ohňostrojom.

Šikovní mäsiari. Zabíjačkové špeciality vyrábali Gabriel Varga (vpravo) a Arpád Dorko.Šikovní mäsiari. Zabíjačkové špeciality vyrábali Gabriel Varga (vpravo) a Arpád Dorko. (Zdroj: Erika Karasová)

Nový rok tu podobne ako v ostatných mestách vítali v skromnejšej réžii, preto práve Troch kráľov oslávili, ako sa patrí.

GELNICA. V Gelnici okrem zabíjačkových pochúťok podávali aj primátorsky punč. Po ohňostroji nasledovala veselica.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hnilecká dolina mala odjakživa prívlastok hladová, nečudo, že miestni ľudia sa vedia v živote obracať a poradiť si v každej situácii. Preto, zdá sa, tu takmer každý ovláda mäsiarske umenie. Príkladom je Gabriel Varga. Pracuje v spoločnosti Gelnické lesy, je miestnym poslancom. Nielen v komunálnej politike, ale aj pri takej prozaickej veci, akou je zabíjačka, sa vie obracať.

SkryťVypnúť reklamu

„V Gelnici si takmer v každej domácnosti ľudia odjakživa ekonomicky prilepšovali chovom prasiatka či hydiny. Zabíjačky preto poznám už od detstva a ovládam všetky práce s tým spojené,“ vysvetlil nám.

Pri výrobe jaterníc, klobás a iných pochúťok je vraj potrebné správne dávkovanie korenia. „Iba vtedy majú tú správnu chuť,“ povedal. Samozrejme, nesmie chýbať cesnak, ktorým by sa vraj nemalo šetriť.

Svoje triky taja

Arpád Dorko je profesionálny mäsiar, v odbore pracoval 45 rokov. Povedal nám, že mäsiari si svoje osvedčené triky, ako vyrobiť chutné zabíjačkové špeciality, prísne strážia. Napriek tomu sa s nami podelil o svoje poznatky: „Mäso musí mať správnu konzistenciu, aby držalo pokope a nerozsypalo sa. Keď sa pri miešaní tuk z mäsa začne lepiť na končeky prstov, vtedy je už akurátne, aby sa z neho mohli robiť klobásy.“

SkryťVypnúť reklamu

Vedenie mesta sa rozhodlo pre trojkráľovú zabíjačku, pretože vlani mala táto akcia ohlas.

„Tento sviatok oslavujú všetky cirkvi, aj preto sme sa rozhodli pre veľkolepejšiu oslavu,“ povedala nám primátorka Anna Nemčíková (KDH).

Výroba zabíjačkových dobrôt pred zrakmi verejnosti sa páčila aj návštevníkom. „My sme sem prišli hlavne kvôli deťom. Bývame v činžiaku a takéto niečo ešte nevideli. Na všetko sa nás vypytovali, ako to tí ujovia robia. Je to pre nich niečo nové,“ povedali nám manželia Kleinovci.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 894
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 423
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 265
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 551
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 074
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 924
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 629
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu