Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Aj tento rok mali Novoľubovňania originálny Silvester

Novoľubovňania sa s posledným dňom v roku 2011 rozlúčili silvestrovskouakciou.

Prvý výstrel. Štefan Hajastek zabil prasa jednou strelou.Prvý výstrel. Štefan Hajastek zabil prasa jednou strelou. (Zdroj: Dušan Žid)

Novoľubovňania sa s posledným dňom v roku 2011 rozlúčili silvestrovskouakciou. Z iniciatívy starostu obce Stanislava Turlíka sa pre všetkých tunajších obyvateľov konala v poradí už druhá silvestrovská zabíjačka.

NOVÁ ĽUBOVŇA. „Rok má veľa dní, ale zdá sa, že čoraz menej takých, ktoré nás, ľudí, obohacujú a posúvajú navzájom k sebe bližšie. Posledný deň v roku je dobrou príležitosťou na vzácne stretnutie v príjemnej atmosfére doznievajúcich Vianoc, obohatené vôňou a chuťou tradičných zabíjačkových dobrôt. Preto som sa aj tento rok rozhodol zorganizovať spolu s obecným hasičským zborom silvestrovskú zabíjačku,“ prezradil starosta obce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Presne tak ako minulý rok, aj tento sa to všetko začalo už 30. decembra. Celý deň sa robili výrobky z prasaťa. Jaternice, zabíjačková kapusta, škvarky, tlačenka a masť s cibuľou. To všetko a možno aj viac mohli ochutnať všetci tí, ktorí sa v posledný deň roku rozhodli prísť na hasičskú zbrojnicu.

Hlavnými mäsiarmi boli opäť Vladimír Repka, Štefan Hajastek a Ján Repka. Keďže v tieto dni bolo veľa práce, mali naši hlavní mäsiari aj svojich šikovných pomocníkov, ktorí im ochotne a s radosťou pomáhali.

Tento rok zastrelil prasa Štefan Hajastek

Pravá dedinská zabíjačka sa začína zastrelením prasaťa. Tento rok mal tú česť strieľať Štefan Hajastek. Potom prasa očistili od štetín, rozporciovali na jednotlivé časti, z ktorých potom urobili ďalšie výrobky na jedenie. Celou obcou sa niesla príjemná vôňa jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Pre všetkých bol na zohriatie pripravený aj horúci čaj s rumom. A tí, ktorí naň nemali chuť, si mohli vypiť aj niečo tvrdšie vo výčape, ktorý mali na starosti dobrovoľní hasiči.

Deti potešilo vozenie na saniach

Pre deti bola táto akcia veľkým zážitkom. Boli pre nich pripravené aj sane ťahané konským záprahom, na ktorých sa mohli voziť po celý čas.

Účasť na akcii bola naozaj veľká a všetci si ju veľmi chválili. Ľudia si prišli zaspomínať na dávne časy, ochutnať dobré jedlo a len tak sa porozprávať so známymi, ktorých už dávno nevideli. Všetko to trvalo až do šestnástej hodiny. Potom sa starosta poďakoval všetkým tým, ktorí sa podieľali na tohtoročnej zabíjačke, a aj tým, ktorí prišli podporiť túto akciu svojou účasťou.

„Verím, že táto silvestrovská „zabíjačková“ tradícia vydrží čo najdlhšie a každoročne prispeje k pokojnému a radostnému spolunažívaniu v obci,“ povedal starosta obce Stanislav Turlík.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Lucia Repková

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu