Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Potraviny zdraželi, mäso nie je výnimka

Hore sa šplhajú aj ceny potravín. Zákazníci už zaregistrovali pred vianočnými sviatkami drahšie mäso.

Regály v mäsiarňach lákajú svojím bohatým sortimentom.Regály v mäsiarňach lákajú svojím bohatým sortimentom. (Zdroj: Ilustračné foto ešl)

Hore sa šplhajú aj ceny potravín. Podľa údajov Štatistického úradu SR vzrástli vlani o 5 percent. Odborníci predpovedajú na tento rok ustálenie cien potravín. Zákazníci už zaregistrovali pred vianočnými sviatkami drahšie mäso.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES/POPRAD. Mäsiareň v Spišskej Novej Vsi krátko pred pätnástou hodinou je skoro prázdna. Aj napriek akciovým zníženým cenám zákazníci nakupujú poskromnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na otázku, či sa im ceny zdajú vysoké, len namrzene odpovedajú. „Výber je bohatý, nakúpiť by sa dalo, ale odkiaľ na to zobrať,“ ukazuje na sortiment Ladislav Macala.

SkryťVypnúť reklamu

„Platy nám nezvýšili, ale ceny potravín nám rastú pred očami. Aj mäso, na ktoré sme zvyknutí a patrí na náš stôl,“ reaguje.

Darina Pivovarníková sa pridáva: „Oblečenie môžem nosiť mnoho rokov. Paráda–neparáda, hlavná vec, že nie je obdraté. Ale prázdny žalúdok ničím neoklamem. Zo sladkého jedla sa nenajem a vyjde ma to rovnako draho, ako keď ukuchtím niečo z mäsa. Podobne je to aj s jedlami zo zemiakov, ktoré na Spiši máme tak radi,“ vysvetľuje.

Hovädzie na stole iba na sviatok

Podobne reagujú aj zákazníci v Poprade. „Už teraz si môžem dovoliť mäso iba v nedeľu. Kupujem väčšinou kuracie, bravčové je pre mňa drahé a o hovädzom môžem iba snívať,“ hovorí dôchodkyňa Helena Gajdošová.

„Snažíme sa doma stravu rozumne kombinovať, varíme si dokonca sóju alebo tofu. Také hovädzie mäso máme na stole iba výnimočne,“ odvetil pri silvestrovských nákupoch Anton Mikolaj.

SkryťVypnúť reklamu

„Pár centov navyše ma nezabije, mäso jesť treba kvôli bielkovinám. Budem ho kupovať stále,“ povedala Dana Martiňáková.

„Veľa mojich známych nakupuje mäso vo veľkokapacitných predajniach. Možno je lacnejšie, ale mne nevyhovuje vákuové balenie. Chcem bravčovinu či hovädzinu vidieť z každej strany, aby som sa vedel rozhodnúť. Príde mi to, ako keby som kupoval mačku vo vreci,“ podotýka Ján Ferenčák.

Predavačka: Mäso je drahšie

Terézia Kovalčíková je predavačkou v mäsiarni už niekoľko rokov. Pamätá si ceny mäsa a mäsových výrobkov. „

V januári sme predávali bôčik s kosťou za 2,85 eura, teraz za 3,09 eura, krkovičku sme ponúkali za 3,39 eura, dnes za 3,85 eura. Ceny kurčiat sa zvýšili len málo, výrazný nárast o 90 centov nastal u mrazených kuracích pŕs,“ vyratúva. O prognóze cien mäsa na tento rok nechce hovoriť: „Bude to len horšie.“

SkryťVypnúť reklamu

„Pred Vianocami boli ceny mäsa vysoké,“ priznáva Mário Diabelko zo spoločnosti Diamon. Dodáva, že o zvyšovaní cien bravčového a hovädzieho mäsa po Novom roku nemá avízo od výrobcov.

„My ako spracovateľ nemáme správy ani o zvyšovaní cien. Ťažko povedať, kam sa v Novom roku budú uberať ceny surovín, najbližšie týždne ukážu,“ uzatvára M. Diabelko.

Autor: ešl, mn

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 878
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 404
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 594
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 060
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 915
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu