u.
BIJACOVCE. Členovia Poľovníckeho združenia Spišský Štvrtok navarili guľáš z diviaka a jelenice. Patria už k stáliciam podujatia.
Držková novinka
„Rozhodujúce je guľáš nepresoliť a nepripáliť,“ poznamenal šéfkuchár Ján Drožko. S Dušanom, Marekom, Jožkom a Vladom navarili 40 litrov guľášu.
Premiérovo na súťaži pripravili aj špecialitu. „Diviačie mäso v kyslej kapuste. Trocha pikantnejšie ako guľáš,“ uviedol Dušan Jendrál. Poľovnícku dobrotu pripravujú vždy na spoločných poľovačkách.
Novinkou na hubertskom dni bola aj držková polievka. Tú síce pripravili nesúťažne, no bol o ňu veľký záujem. „Základom je cibuľka, paprika, cesnak, korenie, trocha majoránu, podáva sa s chlebom i bez,“ poznamenal Alexander Bende z Poľovníckeho združenia Duna zo Sládkovičova. Po 40–litrovom kotli držkovej sa len tak zaprášilo.
Na otázku, či je lepší guľáš, alebo držková, odpovedal: „Každé jedlo, ktoré sa pripravuje s láskou, je výborné.“
Divina i údená slanina
Podľa predsedu poroty Vladimíra Tomka rozhodla výborná chuť. Tú podčiarkli aj doma vypestované bylinky – oregano, šalvia, tymián.
„S členmi poroty sme boli zajedno. Všetkým najviac chutil guľáš, ktorý pripravili Levočania, čakatelia na poľovnícky lístok,“ uviedol predseda.
„Divina, údená slanina, koreniny a pomodoro – to sú základné ingrediencie. Sme radi, že práve náš chutil najlepšie. Prišli sme prvýkrát a hneď aj vyhrali, čo nás potešilo,“ poznamenal šéfkuchár Ján Drga.
Druhé miesto obsadili poľovníci z Gelnice, tretie z Jablonova, tí pripravili srnčí guľáš.
Tibor a Robi Kornis z Maďarska si odniesli zvláštnu cenu poroty za divinový guľáš s fazuľou. „Boli sme tu prvýkrát, no už sa tešíme na budúci ročník,“ dodal Tibor.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.