MARGECANY. Nechýbal ani tradičný súboj kuchárov o najlepší guláš. Vyhral ho tím dôchodcov. „Používame hovädzie mäso, zemiaky, lečo a koreniny od výmyslu sveta. Špeciálnou ingredienciou je slivkový lekvár,“ prezradila manželka hlavného gulášmajstra Ľudmila Lupšáková.
Najlepšou margecianskou cukrárkou sa stala Anna Gurská. S dcérou upiekli roládu s názvom Patrícia. Recept vyskúšali prvýkrát naostro až na súťaži a hneď zvíťazili.
„Zo štyroch vajec sme upiekli piškótové cesto, ktoré sme pomastili lekvárom. Ďalšie cesto sme pomrvili, pridali sme tam sirup, lekvár, rum, cukor a kakao. Z toho sme urobili plnku. Navrch rolády sme dali bielu polevu z cukru, masla a sušeného mlieka a dozdobili sme ju čokoládou,“ opísala postup prípravy A. Gurská.
Najrýchlejším jedákom bol Adam Čerňa
Doma vraj pečie často a v jej repertoári nechýbajú ani tradičné kysnuté koláče. „Ja som sa naučila piecť od mamky. Aj moja dcéra rada pečie a aj vnučka nám už začala pomáhať,“ povedala.
Čo cukrárky napiekli, to sa v priebehu niekoľkých minút stratilo v žalúdkoch detí, ktoré súťažili v jedení koláčov. Najrýchlejším jedákom sa stal dvanásťročný Adam Čerňa. „Jem rýchlo, len keď mi niečo chutí. Väčšina koláčov bola veľmi dobrá,“ zhodnotil.
Súťaž v pílení dreva ručnou pílkou vyhrali Ján a František Kráľovci. Na druhom mieste skončili dobrovoľní hasiči.
„My sme trénovali už dlhšie, lebo teraz opravujeme hasičskú zbrojnicu, takže to bola bežná rutina. Budúci rok ideme jednoznačne na víťazstvo,“ skonštatoval Michal Šando.
Súťaž v pílení. Vyhrali ju Kráľovci (prví sprava). Foto: dep
Autor: dep
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.