Korzár logo Korzár Spiš a Gemer

Študenti predávajú žolíka za jedno euro

Plávať vo vodách trhovej ekonomiky, zažiť podnikanie v praxi a získať manažérske schopnosti, to všetko tretiaci na Strednej odbornej škole ekonomickej v Spišskej Novej Vsi skúšajú na vlastnej koži.

Bufet: Jeden z produktov študentskej firmy Beta. Na snímke členky spoločnosti Soňa, Monika, Ivana.Bufet: Jeden z produktov študentskej firmy Beta. Na snímke členky spoločnosti Soňa, Monika, Ivana. (Zdroj: Mária Šimoňáková)

Ich študentská spoločnosť Beta simuluje činnosť akciovej spoločnosti, ktorej predmetom podnikania je sprostredkovanie kultúrnych podujatí, výroba dekoračných predmetov či školský bufet. Zo študentov tak vyrastajú budúci podnikatelia i manažéri.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Študentská spoločnosť Beta pôsobí na škole v rámci vzdelávacieho programu Aplikovaná ekonómia, ktorý stredným školám ponúka a garantuje nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Emitovali 65 akcií

Spoločnosť vznikla v septembri, od tohto okamihu začali študenti s prípravou na podnikateľské aktivity. "Výber názvu, tvorba podnikateľského plánu, príprava stanov, prieskum trhu, emisia akcií, príprava ustanovujúceho valného zhromaždenia - to všetko sme zorganizovali. Zvolili si 5-členné predstavenstvo, ktoré je zároveň vrcholovým manažmentom firmy, " uviedla Alica Vitková, ktorá študentov vedie.

SkryťVypnúť reklamu

Prezidentka a viceprezidentky

Dominika Popovičová je prezidentkou firmy. Dôveru sa snaží nesklamať. "Rozdeľujem úlohy a som rada, ak ich aj plnia. Prezidentovanie nie je náročné a dá sa zvládnuť," s istotou poznamenala určite najmladšia prezidentka spoločnosti na Slovensku. Jej najbližšími spolupracovníčkami sú dve viceprezidentky - Júlia Rovderová pre financie a Vladimíra Slobodníková pre výrobu. "Je to veľká zodpovednosť vedieť správne zaúčtovať, viesť evidenciu dokladov. Baví ma to od základnej školy," zdôraznila Júlia. "Založili sme vlastný bufet, funguje cez prestávky. Naším produktom je aj novinka, tzv. žolík. Môžu si ho študenti zakúpiť za jedno euro a raz využiť v prípade, ak budú musieť odpovedať a nebudú pripravení," predstavila Vladimíra.

SkryťVypnúť reklamu

Medovníčky aj vajíčka

Vo výrobe pôsobí aj Beáta Popovičová. "K Vianociam sme vyrábali perníkové stromčeky, ikebany. Ku Veľkej noci chystáme kraslice z patchworku. Prácu si rozdelíme, každý robí to, čo vie," uviedla Beáta. Pokladníčkou je Janka Nemčíková. Účtovníctvo si obľúbila, aj práca s hotovosťou ju baví. "Nemyslím si, že účtovníctvo je nudné. Možno nezáživné, ale ak sa človek do toho dostane, zistí, že je to jednoduché," dôvodila Janka, ktorá plánuje v štúdiu ekonómie pokračovať aj na vysokej škole.


Marketingové záležitosti má na starosti Lenka Mikolajová. Doma je v prieskumoch, propagácii. "Vytvorili sme katalóg, čo ponúkame, vyrábame, chystáme. Marketing je zaujímavý," tvrdí.

Najčítanejšie na Spiš, Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 825
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 344
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 733
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 027
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 873
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 523
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu