Zabíjačková sezóna odštartovala už aj na Spiši. Pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami sa ľudia zásobujú mäsom. Hoci zabíjačka má v regióne svoju tradíciu, i naďalej platí, že domáce zabíjanie je chovateľ povinný hlásiť veterinárom. Zabíjanie na verejnosti počas rôznych mestských či obecných osláv je neetické a protizákonné. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi na to v týchto dňoch upozorňuje listom spišské samosprávy.
SPIŠ. V Granči-Petrovciach sa už stali predvianočné zabíjačky tradíciou. Nebolo to inak ani tento rok. Nechýbali jaternice, klobásky, paprikový lalok, tlačenka, varené i pečené mäso, restovaná pečeň či zabíjačková polievka - grajzupa.
Tradície zabíjačiek
Hlavným zabíjačkovým majstrom bol Ladislav Štofila. Asi 130-kilové prasiatko s ostatnými pomocníkmi "spratali" do piatich hodín. Vonku na dvore pri obecnom úrade pripravovali rôzne zabíjačkové špeciality.
"Z takého prasaťa sa dá pokojne pripraviť aj menšia svadobná hostina," povedal počas zabíjačky Ladislav. Do roka urobí v obci niekoľko. Čo rodina, to iný rituál a iné chute.
"Každý región či obec má to svoje. Niekto napríklad nedáva do jaterníc krv, iný áno. Niektorí chcú jaternice s krúpami, iní s ryžou. Snažím sa prispôsobiť chutiam," dodal majster.
Z tradícií v tejto obci v Levočskom okrese neplánujú ustúpiť ani do budúcnosti. "Snažíme sa dodržať literu zákona a zabíjačku robiť z vopred kúpených bravčových polovičiek. Dovážame ich zo Studenca," vysvetlil starosta obce Peter Pitoňák (ĽS-HZDS).
Polovičky zo schválených bitúnkov
Podľa riaditeľky Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Spišskej Novej Vsi Moniky Kurucovej je zabíjanie ošípaných na verejnosti v čase rôznych kultúrnych akcií pre verejnosť pred vianočnými sviatkami v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti.
"Pri takomto zabíjaní dochádza k porušeniu dodržiavania požiadaviek na pohodu a ochranu zvierat v čase ich zabíjania alebo usmrcovania. Zároveň v neposlednom rade zabíjanie zvierat na verejnosti je aj krajne veľmi neetické," uviedla M. Kurucová.
Veterinári upozorňujú samosprávy na zákaz takéhoto zabíjania. Mäsové výrobky je možné vyrábať len z bravčových polovičiek pochádzajúcich zo schválených bitúnkov.
V regióne Spišská Nová Ves ide o bitúnok Poľnohospodárskeho družstva Smižany – Spišské Tomášovce, Stanica výkrmnosti a jatočnej hodnoty (SVaJH) Spišské Vlachy a Gelnický bitúnok.
"Je možné dať si tam zabiť aj vlastnú ošípanú, zároveň je uskutočnená a potvrdená veterinárna prehliadka a vyšetrenie tela zvieraťa na trichinellu spiralis (svalovca)," upozornila M. Kurucová.
Domáce zabíjačky podliehajú zo zákona nahláseniu veterinárnej správe a to najmenej jeden pracovný deň vopred. Chovateľ nie je povinný odobrať a dať vyšetriť vzorku na prítomnosť svalovca. Môže však o to požiadať príslušnú veterinárnu správu, ktorá vzorky zašle na vyšetrenie.
Bravčové polovičky z Poľska
To, že sa zabíjačková sezóna už rozbehla, potvrdzujú aj bitúnky. "Ľudia k nám už chodia, volajú a objednávajú si bravčové polovičky. Najväčší záujem je práve pred vianočnými sviatkami a potom pred Veľkou nocou. Zatiaľ máme asi desiatich záujemcov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani je záujem vyšší," uviedla pracovníčka predajne mäsa Gelnického bitúnku. Kilo mäsa z bravčovej polovičky tu stojí 2,26 eura.
Prvých záujemcov majú aj v Spišských Vlachoch. Aj tu je cena za kilo bravčového na rovnakej úrovni. "Prvé objednávky už máme, ale nie je toho veľa," potvrdila pracovníčka stanice.
Zo skúsenosti však dodala, že viacerí Spišiaci chodia tak ako na kurčatá, aj na bravčové polovičky do Poľska, hoci kvalita je podľa nej oveľa nižšia, ako u predajcov na Spiši. Ľudí však láka nižšia cena.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.