Zlý pestovateľský rok cítia v týchto mesiacoch aj v páleniciach v Gemeri. Pestovatelia sa sťažujú na nedostatok ovocia, slabú cukornatosť a automaticky sa tak očakával aj menší zisk páleníc, do ktorých pestovatelia nosia kvas.
GEMERSKÁ HÔRKA/HRUŠOV/HRHOV. V južných častiach Gemera navyše teraz otvorene hovoria o tom, že zákazníkov im odlákali aj maďarské pálenice, do ktorých chodia naši pestovatelia. Tamojšie zákony im totiž umožňujú vypáliť isté množstvo pálenky bez odvedenia dane.
Zákazníci: Radšej páliť načierno ako draho
"Doteraz sme hovorili o nákupnom turizme, teraz môžeme hovoriť o turizme v pestovateľskom pálení," hovorí majiteľ pálenice v Hrhove Vojtech Šimon. "Samozrejme, že sa to odráža v našich páleniciach. Možno v severných častiach to necítiť, ale v prihraničných oblastiach určite."
Aj majiteľ ďalšej pálenice v Gemerskej Hôrke Fedor Prihradský počúva od niektorých zákazníkov, že radšej pôjdu vypáliť do Maďarska alebo načierno, než platiť za drahšiu, ale kvalitnejšiu pálenku v legálnej pálenici.
Stále je však dosť ľudí, ktorým záleží viac na kvalite ako na kvantite. A keď prídu do Gemerskej Hôrky, majú to podložené aj na papieri. Tamojšia pálenica totiž v lete získala titul druhej najlepšej pálenice na Slovensku v medzinárodnej súťaži Zlatý destilát Dunaja.
"Hodnotil sa vzhľad, vôňa, intenzita, čistota chuti...," vyratúva F. Prihradský. "Dali sme do súťaže 10 vzoriek, sedem z nich bolo zlatých, dve strieborné a jedna bronzová."
Pestovatelia: Pálenky bude menej, ale vydrží celý rok
Pestovatelia kvalitu vedia oceniť a neváhajú kvôli dobrej domácej pálenke vycestovať aj mimo okolia svojho bydliska.
"Ja som teraz doviezol kvas zo sliviek a drienok. Chcem 54-percentnú pálenku. Teraz jej však bude menej, pretože aj ovocia bolo menej. Slabý rok to bol," hodnotí jeden z pestovateľov István Bárczi zo Štrkovca.
Zoltán Szabó z tej istej dediny hovorí, že "ovocia je oveľa menej, než bolo vlani. Každý rok nosím do Gemerskej Hôrky kvas, aj teraz tu mám drienky zmiešané so slivkami, ale z toho kvasu bude možno len 15 litrov 53-percentnej pálenky. Vydrží ale celý rok," teší sa pestovateľ.
F. Prihradský potvrdzuje slabý rok na základe počtu várok, ktoré mu do pálenice priniesli. "Pred dvomi rokmi tu bolo 166 várok, vlani, a to už bol slabý rok, bolo 102 várok a teraz máme 49 várok."
Pália sa slivky, hrušky, jablká, niektorí pozháňajú aj drienky. "Ale už ani drienky nebudú, keď budú naši ľudia zbierať tak, že radšej sekerou vyrúbu strom, než aby sa namáhali ich pozbierať ručne," uvažuje F. Prihradský.
Už preferujú slabšie pálenky
Trend v páleniciach je vypaľovať odrodovo čisté destiláty. "Viac preferujú čistý ovocný destilát zo sliviek, marhúľ, hrušiek či jabĺk a to je, čo sa týka kvality, pozitívny trend."
Ďalším pozitívom je, že zákazníci čoraz viac uprednostňujú slabšie pálenky pred tými, ktoré majú poriadne "grády". Ako hovorí so smiechom Attila Pogány z pálenice v Hrušove: "Neviem, či sú už ľudia slabší, alebo čo, ale čoraz viac chcú pálenky, ktoré majú 52 až 53 stupňov. Kým predtým chceli aj 56-, 57-stupňové. Ale silná pálenka nie je zdravá."
V hrušovskej pálenici sa sezóna naplno rozbieha len v týchto dňoch. "Objednávky máme už na každý deň. Doteraz sme pálili hrušky, marhule a skoré slivky, teraz ide klasika. Slivky," dodáva A. Pogány.
V Hrhove u V. Simona chcú zákazníci skôr zmesi, pretože z nijakého ovocia nie je dostatočne dosť na odrodovo čistý ovocný destilát. "Úroda je tohto roku podpriemerná," hodnotí V. Simon.
Fedor Prihradský získal aj ocenenie. Foto: ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.