V jedálni hotelovej akadémie päť stredných škôl pripravilo a prezentovalo lahôdky zdravej výživy. Bola to pastva pre oči aj pre žalúdok.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Deň zdravej výživy zorganizovala hotelovka v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi. Iniciatíva vyšla priamo zo školskej jedálne.
Rezne favoritom
"Ak máme na obed rezne, deti povedia, že bol výborný. Ak zeleninu, ohŕňajú nos. Aj týmto spôsobom im chceme ukázať, že zdravé jedlo je rovnako, ak nie chutnejšie, ako to menej zdravé. Všetci sme sa snažili pripraviť to najlepšie, čo vieme, a veríme, že to bude chutiť," zdôraznila vedúca školskej jedálne Mária Kukurová.
Jej slová potvrdili aj jej kolegyne z ostatných stredných škôl. Zdravých jedál jedia dnešné deti málo, skôr uprednostňujú rýchle nezdravé stravovanie. Svoj stôl so zdravou výživou tu mali zástupcovia štvorročného i jazykového gymnázia, strednej drevárskej školy, strednej strojníckej, ako aj domáca hotelovka. Určiť, ktoré jedlo vyzerá najkrajšie či chutí najviac, bolo naozaj ťažké. Všetko bolo skvelé.
Obľúbené ovocie aj zelenina
Vlado, Ján, Laco a Števo sú spolužiakmi na strojníckej škole. Druhý rok študujú logistiku. Napriek prísne exaktnej orientácii majú aj pozitívny prístup k zdravej výžive a jedlu. Na otázku, čo im napadne ako prvé pri vyslovení slova zdravá výživa, pohotovo všetci štyria odpovedali "ovocie, zelenina, delená strava, všetko zdravé a nemastné, jednoducho zdravé jedlo," znela jedna odpoveď za druhou.
"Zdravej výžive neprikladám veľmi veľký význam, ale denne si nejaké to ovocie či zeleninu dám," prezradil Vlado. Podobne je na tom aj Ján. "Pravdupovediac, nepreberám v tom, čo zjem, ale ovocie mám rád, aj zeleninu," uviedol Laco. Števo si dobré a zdravé jedlo dá rád. "U mňa je to samozrejmosťou každého dňa, rôzne druhy zeleniny i ovocia," dodal stredoškolák.
"Pripravili sme cícerové placky plnené zeleninou, cícerové lievance s jogurtom a čučoriedkovým džemom, trocha pikantnejšie diabolské rybky či šalát z kukurice," prezentovala menu strojníckej školy vedúca jedálne Ľuboslava Kicková.
Maslo z bazy čiernej
"Hoci bežia mýty o nezdravom stravovaní našich predkov, nie je to pravda. V strave bola až z 50 % zastúpená vláknina, čo je viac ako pri dnešnom stravovaní. Obilninové jedlá boli základom jedálneho lístka. Prvé miesto mala kaša, ktorá bola dokonca až do polovice 20. storočia najslávnostnejším jedlom aj na svadbách. Mäso jedli veľmi málo. Tak raz za týždeň. Zaujímavosťou jedálneho lístka boli ryby. Bol ich naozaj dostatok, morské ryby sa privážali z Poľska," vyratúvala zo stravovacích návykov minulosti Mária Vlčáková z RÚVZ.
Na záver priložila niekoľko zaujímavostí z našej krajiny. "Obľúbené boli rastlinné oleje z ľanu či bukvíc. Cukor získavali z javora či brezového dreva, maslo z bazy čiernej. Až do začiatku 20. storočia bol obed u našich predkov jednochodový, jedlo sa len ráno a večer. Nie menej zaujímavým je fakt, že Slovensko bolo kedysi významným vývozcom šafranu," dodala na záver prednášky, ktorá bola súčasťou akcie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského a gemerského regiónu nájdete na Korzári Spiš a Gemer.